2024. április 27. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. október 25. 12:25

2023. októberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be.

A műholdas méréseken alapuló globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között Ausztráliában, Afrika déli és Dél-Amerika középső részén, a Nagy Tavak térségében, de Európa déli és keleti tájain is. Jelentősebb, vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területeket az ASI nevű műholdas index kisebb foltokban a Pireneusi-félszigeten, Dél-Amerikában és Mexikóban mutat (2. ábra). A becsült szeptemberi csapadékösszegben hatalmas különbségek alakultak ki bolygónkon (3. ábra), a legtöbb eső a trópusokon, Ázsia keleti, Európa és Észak-Amerika nyugati partvidékén hullott, de sok esett Brazília déli és Argentína északi részén is. A csapadékanomália globális térképe szerint nagy területen van csapadékhiány és -többlet is: kevesebb eső esett például Afrika és Dél-Amerika legnagyobb részén, egész Ausztráliában és Mexikóban, de sokfelé van hiány Európa középső és keleti régióiban, Kanadában és az USA-ban is (4. ábra).


Európa
Európa legnagyobb részén az ősz első fele 1991. óta az egyik vagy kifejezetten a legmelegebb időszak volt. A kontinens északi felén ez a nagyon enyhe idő, a kedvező talajnedvesség és a sok napsütés igen kedvező körülményeket teremtett a növények növekedéséhez, az éréshez, a betakarításához, csakúgy mint az őszi vetések magágy előkészítéséhez és vetéséhez. Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Görögország északi részén rendkívül kevés csapadék hullott ebben az időszakban (5. ábra), így a kukorica és napraforgó terméskilátásai tovább csökkentek. Szlovéniában, Horvátországban és Ukrajna egyes vidékein a kiszáradt, megkeményedett talaj igen megnehezítette elsősorban a káposztarepce vetését. Ezzel ellentétben az őszi vetéseket Észtországban és Finnországban a tartósan csapadékos időjárás hátráltatta. A szokatlanul meleg időjárás a tartós csapadék hiánnyal párosulva Franciaország déli és keleti, Olaszország középső és északi, Németország déli részén, valamint Ausztriában, Csehországban, Lengyelország északi vidékén és Oroszország európai területének jelentős részén nem okozott jelentős problémát a korábban a talajban felhalmozódott nedvesség miatt.

2023. szeptember 1. és október 15. között az átlagosnál jóval enyhébb időjárás jellemezte Európát, az átlaghőmérséklet 2-4 Celsius fokkal haladta meg a sokéves átlagot (6. ábra). Franciaország középső részén, és helyenként Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában és Csehországban 4-6 fokkal is meghaladta a hőmérséklet a szokásos értéket. A Pireneusi-félszigeten, Franciaországban, Olaszországban, a Balkán-félszigeten, Törökország nyugati és déli területein több mint 20 hőségnap (Tmax>=30 Celsius fok) fordult elő (7. ábra). Ezzel szemben az átlagosnál egy hajszállal hűvösebb idő volt Törökország egyes részein, illetve a Kaukázus környékén.

Az átlagosnál több csapadék hullott a Pireneusi-félsziget jelentős részén, az Egyesült Királyságban, Skandináviában, a Balti államokban, Oroszország európai területének északi részén csakúgy, mint Görögország és Törökország egyes részein (8. ábra). Többfelé ez az időszak volt a legcsapadékosabb 1991. óta, helyenként több mint 90 mm csapadék is lehullott. Ezzel szemben az átlagosnál kevesebb csapadék hullott Spanyolország egyes részein, Franciaország déli és keleti vidékein, Olaszország nagyobb részén, Németország déli felén, Csehországban, Magyarországon, Lengyelország északi és Fehéroroszország déli részén, Románia déli és keleti területein, Bulgáriában, Görögország északi részén, helyenként Törökországban, valamint Oroszország európai területének középső és déli területein. Ezekben a térségekben a szokásos csapadékmennyiségnek még a fele sem hullott le.

Vetési körülmények
Az őszi káposztarepce szempontjából összességében kedvezőek a körülmények a tenyészidőszak kezdete óta a fő termőterületeken. Franciaországban a repce vetési kampánya időben és kedvező körülmények között zajlott az ország északi részén. Németországban augusztus közepén kezdték a repcét vetni. Az elhúzódott nyári aratás és a csapadékos időjárás után a meleg és viszonylag száraz időszak kedvező volt a vetésre. Lengyelországban is késett a repce vetése az elhúzódott nyári aratás miatt, de a késést sikerült behozni és kedvező időjárásban fejlődhetnek az állományok. Ezzel szemben Románia délkeleti és Ukrajna déli részén nagyon száraz volt a talaj, emiatt nagyon nehézkes a kelés és helyenként újra is kell vetni a táblákat.

Őszi kalászosok
Az őszi kalászosok szempontjából is többnyire kedvezőek az időjárási körülmények Európa legnagyobb részén, bár többfelé kicsit később kezdődött a szokásosnál a vetés. Ennek oka egyrészt a megkésett aratás, másrészt pedig Észtországban, Finnországban, Dániában és Svédországban a csapadékos időjárás. Franciaországban, Németországban, a Benelux államokban, Lengyelországban, Csehországban, Ausztriában, Szlovákiában, az Egyesült Királyságban, Ukrajnában, Oroszországban és Fehéroroszországban a vetés a terveknek megfelelően, a szokásos időben zajlik, csak néhol fordul elő kisebb késés.  Augusztus vége óta az átlagosnál kevesebb csapadék hullott ezeken a területeken, de a talaj nedvességtartalma még kedvező a kelésre és a kezdeti növekedésre, viszont a következőkben jelentős csapadékra lenne szükség. Románia keleti részén és Bulgáriában a száraz felső talajréteg késlelteti a magágy készítését, ha a következő napokban jelentős csapadék érkezik, akkor időben be tudják fejezni a kötést vetést.

Őszi betakarítás
Franciaországban a meleg segítette az őszi betakarítást, az országban a szemes kukorica 75%-át aratták már le, ezzel a munkával kissé a szokásos időpont erőt járnak. Az északi országrészben van némi csúszás. A termésátlagok valamivel az öt éves átlag és jóval a tavalyi, 2022-es szint fölött alakulnak.
Németországban kedvezőek a körülmények, a meleg és a kedvező talajnedvesség hatására kissé javultak a terméskilátások kukoricából, burgonyából, cukorrépából és napraforgóból is. A meleg és stabil időjárás kedvező volt a nyári növények betakarításának megkezdéséhez is.
Lengyelországban is megkezdődött a kukorica betakarítása, először az aszály sújtotta középső országrészben. Az első jelentések jelentős különbségeket mutatnak a termésátlagokban, attól függően, hogyan alakult az egyes táblák talajnedvessége a tenyészidőszakban. Vannak gyenge hozamok a középső és északkeleti területeken, délnyugaton és délkeleten pedig átlag fölöttiek. Ugyanígy a burgonya és a cukorrépa is nagy szórást mutat. A termésátlagok összességében valamivel az öt éves átlag alatt alakulnak.
Romániában előrehaladott a nyári növények betakarítása, a kukorica és a napraforgó terméshozamai tovább csökkentek, jóval az öt éves átlag alá. Ez főleg a déli és a keleti területekre vonatkozik, az ország nyugati régiói kedvezőbb képet mutatnak.
Ukrajnában október 13-ig a szója 82, a napraforgó 73, a kukorica 22 százalékát takarították be a kormány által felügyelt területeken. A napos és száraz körülmények a nyár utolsó időszakában és az ősz első felében kedvezőek voltak a szemképződés és az érés szempontjából, így a szemes kukoricára vonatkozó rekord magas termésátlag előrejelzések változatlanul megmaradtak.

Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Görögországban csökkentek a nyári növények terméskilátásai, emiatt a szemes kukorica és a napraforgó várható termésmennyisége az EU szintjén is csökkent (9-11. ábra). A többi nyári növényre kissé emelkedtek a termés becslések.

Amerikai Egyesült Államok
Október elején egy erős hidegfront söpört végig nyugat felől az Államokon, ami számottevő csapadékot a középső területekre hozott, de az őszi munkák csak kis késést szenvedtek a záporok miatt. Az északkeleti államokban még ugyanezen a héten egy trópusi ciklon maradványa okozott nagy mennyiségű esőt, ugyanakkor Kaliforniában és a délnyugati, nyugati területeken nagyrészt száraz idő uralkodott nem csak a hónap elején, hanem október második hetében is. Így jól lehetett haladni a nyári növények betakarításával és az őszi gabonák vetésével, bár a talaj ezeken a területeken eléggé kiszáradt, a Mississippi vízszintje az alsó szakaszon rekord alacsony volt. Az ország északi harmadán és délkeleten heves zivatarokkal társuló felhőszakadásokból hullott jelentősebb, 50-100 mm csapadék október második hetében. A hőmérséklet a hónap elején az Államok nagy részén, különösen északon még jóval az átlag fölött alakult, majd a hidegfrontok hatására a Nagy Tavak vidékén, az Atlanti partvidéken és az Öböl mentén az ilyenkor szokásosnál több fokkal alacsonyabb értékeket mértek, a Nagy Síkság északi felén fagyok is megjelentek.    
Az országos statisztikák szerint október közepére a kukorica állományok 45%-át takarították be, ami kicsit nagyobb arány az ilyenkor szokásosnál. Jó vagy kiváló állapotban a tavalyihoz hasonlóan, az állományok 53%-a volt. A tervezett őszi búzának 68%-át sikerült elvetni október 15-ére, és ugyanekkorra az állományok 39%-a már ki is kelt. Az őszi búza termőterületének 48%-át sújtja kisebb-nagyobb mértékű aszály.

Kanada
A Préri területén október elején többfelé -5 és -9 fok közötti fagyokkal ért véget az idei tenyészidőszak, de addigra a tavaszi vetésű növények nagy részét már sikerült betakarítani. Ugyanakkor a délkeleti mezőgazdasági területeken, az ilyenkor szokásosnál 4-8 fokkal melegebb időjárás volt a jellemző, a legmelegebb órák hőmérséklete helyenként a 30 fokot is elérte. Arrafelé a meleg mellé csapadék is társult, ami ugyan átmenetileg akadályozta a betakarítást, de jó nedvességviszonyokat teremtett az őszi vetéshez és a búza csírázásához, keléséhez.  
Kanada idei búzatermését 31 millió tonnára becsülik, ami kevesebb, mint a tavalyi termés, és kissé alatta marad az öt éves átlagnak is. A hozamot 2,92 tonnára várják hektáronként. Júliusban, mikor a búzának a legnagyobb szüksége lett volna a nedvességre, száraz idő uralkodott Kanada fő termőterületein, ez okozza a gyengébb terméskilátásokat. A júliusi aszály miatt a repce terméskilátásai sem túl jók, 2,02 tonnás hektáronkénti hozam mellett 17,8 millió tonnás termést várnak, ami szintén alatta marad az előző évek eredményeinek.

Kelet-Ázsia
Október első felében kiadós záporok öntözték a Jangce folyó völgyét, és az attól délre eső termőterületeket. 50-100 mm is lehullott, ami hátráltatta az őszi munkákat, de segítette a talajok feltöltődését. Északabbra száraz időjárás kedvezett a nyári növények betakarításának és az őszi gabonák valamint a repce vetésének. A talajnedvesség a száraz idő ellenére is kedvezően alakul a késő nyári nagy mennyiségű csapadék után. Északkeleten éjszakánként már fagypont alá csökken a hőmérséklet, de ez nincs hatással a jellemzően már beérett nyári növényekre. Összességében a fagyok ellenére is 3-5 fokkal melegebb volt az október első fele az ilyenkor szokásosnál.
Az előrejelzések Kína idei búza termését 137 millió tonnára várják, ami kissé elmarad a tavalyi mennyiségtől. Az átlagos hozamot 5,78 tonnára becsülik hektáronként.

Ausztrália
A hónap elején a keleti mezőgazdasági területekre 20-50 mm áztató eső érkezett kissé hűvösebb idő kíséretében. A csapadék már nagyon időszerű volt a szemképződés fázisában járó őszi gabonák számára, melyek terméskilátásai így sokat javultak. A következő héten visszatért a meleg, napos időjárás, ami a megnövekedett talajnedvességgel optimális feltételeket teremtett a repce és az őszi kalászosok fejlődéséhez. Északabbra a csendes időjárás szintén kedvezett a már érésben lévő búza számára és a nyári növények vetésének, bár a csírázáshoz és keléshez több csapadékra lenne szükség, ezért sok gazda még kivár a vetéssel. A búza övezet déli és nyugati területein forró, nagyrészt száraz időjárás az uralkodó, ami a legkorábban vetett és már érésben lévő gabonáknak és repcének kedvez, de a még szemnövekedés fázisában járó állományok szenvednek a magas hőmérséklet és szárazság okozta stressztől.
A búzatermés a várakozások szerint jóval elmarad az idén a tavalyi rekord mennyiségtől, az idei termést 24,5 millió tonnára becsülik 1,94 tonnás hektáronkénti hozam mellett, és a kilátások folyamatosan romlanak. A repcetermés is hasonló mértékben, mintegy harmadával elmarad a tavalyi mennyiségtől a becslések szerint, ebből 5,1 millió tonnát várnak, a hektáronkénti hozam pedig 1,46 tonna körül valószínű.

Argentína
Az ország keleti, főként északkeleti termőterületein volt csapadékos az október első fele, arrafelé 25 mm-t meghaladó mennyiség esett. Az eső nagyon jól jött az őszi búza fejlődéséhez, de a tenyészidőszak csapadékhiánya ezzel együtt is jelentős, ezt megelőzően a déli területeken csak szeptember elején hullott 10 mm-t meghaladó mennyiség. Ezen kívül a hosszan tartó szárazság késleltette a kukorica és a napraforgó vetését is, így mindkét növény fejlődése elmarad az ilyenkor szokásostól. A hőmérséklet az átlagos körül alakult, bár elég tág határok között mozgott, északon a legmelegebb órákban a 40 fokot is meghaladta, míg a déli, hűvösebb területeken még mindig fagyok késleltetik a növények fejlődését.
Argentína jövő évi kukorica termését 55 millió tonnára becsülik 7,75 tonnás hektáronkénti hozam mellett, ami jelentősen jobb az idén tavasszal betakarított termésnél. A napraforgótermést 4,7 millió tonnára várják 2,04 tonnás hozammal, ez azonban kissé elmarad az előző termésmennyiségtől.

Brazília
Brazília középső és déli mezőgazdasági területein október első két hetében kiadós esők, záporok öntözték a földeket. Délen, Paraná államban 100-200 mm közötti csapadék hullott. Ez az állam a második legnagyobb búzatermesztő az országban, és október első hetének végére a búza 70%-át sikerült learatni. A rendkívül csapadékos időjárás már augusztusban elkezdődött a térségben, azóta helyenként 700 mm-nél is több esett a déli országrészben. A búza terméskilátásai hétről hétre romlanak a térségben. Jelenleg országosan 9,8 millió tonnás termést várnak 2,88 tonnás hektáronkénti hozam mellett. Ez számottevően elmarad a tavalyi rekord terméstől.

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.


A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India


2023. október 25.


1. ábra
VHI Index 2023. október második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2023. október második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
A 2023. szeptemberi havi csapadékösszeg (mm) (forrás: www.fao.org)


4. ábra
2023. szeptember csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%) (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok, illetve adathiány volt.)


5. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2023. szeptember 1. és október 15. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: árvíz, világoskék csíkozás: csapadéktöbblet, barna pöttyözés: hőösszeg többlet, vörös pöttyözés: aszály)


6. ábra
A 2023. szeptember 1. és október 15.közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2023. szeptember 1. és október 15.közötti időszakban előfordul hőségnapok (Tmax>=30 Celsius fok) száma (db) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
A 2023. szeptember 1. és október 15. közötti időszak csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


9. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars) (az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)


10. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars) (az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)


11. ábra
Cukorrépa termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars) (az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)