2018. november 17. szombat
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2018. november 11. 17:00

Kaliforniai erdőtüzek terjedése

Kaliforniában napok óta tűzvész pusztít. Az erős déli, délnyugati áramlás hatására a tűz gyorsan terjed, egyre nagyobb területre jut el a füst, és válik kritikussá a levegőminőség. Sajnos a következő napokban is marad a száraz, szeles időjárás, ami csak tovább ront a helyzeten.

OMSZ: 2018. november 7. 15:05

Továbbra is javulóban van Földünk ózonpajzsa

A WMO honlapján 2018. november 5-én jelent meg az ózonréteg állapotáról időközönként kiadott jelentés legújabb dokumentuma (Scientific Assessment of Ozone Depletion). A jelentés kiemeli, hogy a legfrissebb adatok, feldolgozások is megerősítik a Montreáli Jegyzőkönyv sikerét. A szerzők szerint 2000 óta a légköri ózon mennyisége globális mértékben 1–3% ütemű növekedő trendet mutat 10 évenként. Az ózon teljes regenerációját illetően a legújabb számítások optimistábbak, mint a korábbiak: az északi félteke mérsékelt övében 2030 környékére, a déli félteke megfelelő övezetében pedig 2050 környékére teszik. A déli sarkvidéken ez 2060 körülire várható.

OMSZ: 2018. november 7. 09:35

Fellőtték az európai poláris meteorológiai műholdcsalád harmadik tagját

Magyar idő szerint 2018. november 7-én 1 óra 47 perckor sikeresen fellőtték az Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete (EUMETSAT) és az Európai Űrügynökség (ESA) által közösen épített Metop-C meteorológiai műholdat a Francia Guayanában lévő Kourouból egy Szojuz ST-B rakéta segítségével.

OMSZ: 2018. október 29. 16:39

A légkör legfontosabb összetevőire vonatkozó új globális reanalízisek

Az Európai Bizottság nevében az ECMWF által koordinált Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) kiadta a 2003–2016-os időszakra vonatkozó globális reanalizációját a fontosabb légköri összetevőkre vonatkozóan.

OMSZ: 2018. október 28. 22:48

Egyszerre nyár és tél Európában

Miközben hazánkban dőlnek a hőmérsékleti rekordok és már-már nyarat idéző hőmérsékletek vannak, addig nem is olyan messze tőlünk, az Alpokban sokfelé havazik. Mennyiséget tekintve a déli vonulatok vannak a legkedvezőbb helyzetben. A 2757 m magasan található Stelvio-hágónál például már több mint egy méter friss hó hullott. Ennél jóval alacsonyabban is havazott: október 27-én az éjszaka folyamán az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágó (1370 m) is kifehéredett. Nemcsak az Alpokban köszöntött be a tél, Franciaországban és Spanyolországban is havazott 600-700 m tengerszint feletti magasságban.

OMSZ: 2018. október 25. 10:45

Svájcban dolgozott a főn

A tegnapi nap folyamán meglehetősen szeles időjárás volt hazánkban, a fővárosi szélrekord is megdőlt. Október 24-én nemcsak nálunk döntött rekordokat a viharos, sőt olykor orkán erejű szelet okozó ciklon. Svájcban az északi, északnyugati szelet 80-100 km/h-s lökések kísérték. Ebben még nincs semmi rendkívüli, viszont az erős, északias szél az Alpok vonulataival kiegészülve igazán extrém időjárási helyzetet eredményezett a hegység déli lábánál. A markáns főnhatásnak köszönhetően ugyanis Svájc déli határaihoz közel fekvő Locarno-Monti-ban a délutáni órákra 30,5°C fokig emelkedett a levegő hőmérséklete.

OMSZ: 2018. október 24. 13:26

Megjelent a ECMWF Newsletter 2018. őszi száma

Az ECMWF honlapján megtalálható, illetve PDF formátumban le is tölthető a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának negyedévente megjelenő szakmai, angol nyelvű kiadványa. Az  ECMWF Newsletter általános célja az ECMWF modellelőrejelzésekhez kapcsolódó fejlesztések minél szélesebb szakmai körbeli megismertetése, így az új lehetőségek várhatóan széleskörben ismerté és alkalmazottá válnak.

OMSZ: 2018. október 24. 10:56

Búcsú szivárvány a Balatonnál

A balatoni viharjelzési szezon utolsó hetében az időjárás látványos szivárvánnyal búcsúzott a nyári félévtől. Egy északról közeledő hidegfront felhőzetére vetült ki az esőcseppeken megtörő, összetevőit megmutató napfény. A Balatonnál a viharos szél miatt másodfokú viharjelzés volt érvényben.

OMSZ: 2018. október 19. 10:00

Villámárvizek Spanyolországban

A várakozásoknak megfelelően Spanyolországban nagy területen rendkívüli mennyiségű csapadék kísérte a zivatarokat az éjszaka folyamán. Valenciában az elmúlt 24 órában (reggel 6 UTC-s mérés alapján) 118 mm csapadék hullott, de a várostól északabbra fekvő régiókban is mértek jelentős napi csapadékösszeget. Villámárvizekre (rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadékra) a mai nap is lehet még számítani főként az ország keleti régióiban.

OMSZ: 2018. október 13. 11:53

Vajon hurrikánként ér partot Leslie?

Miközben Magyarországon már hetek óta időjárás helyett időállásról és a vénasszonyok nyaráról szólnak a prognózisok, nemzetközi szinten a szombati nap nagy kérdése, hogy az Atlanti-óceánon már hetek óta magányosan bolyongó, időről-időre megerősödő Leslie még hurrikánként éri-e el Portugáliát. Ha ez bekövetkezik, újabb történelmet ír az európai meteorológia, mert a feljegyzések szerint ilyen még sohasem történt a kontinensen.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek