2024. április 28. vasárnap
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. szeptember 20. 18:16

2023. szeptemberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be.

A műholdas méréseken alapuló globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között Franciaország déli felén, Afrika déli részén, Texas térségében, Mexikó északi részén és nagy területen Kanadában is. Jelentősebb, vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területeket az ASI nevű műholdas index kisebb foltokban Texasban, Mexikóban, Nigériában és Beninben, valamint Ausztrália délkeleti és délnyugati tájain mutat (2. ábra). A becsült augusztusi csapadékösszeg hatalmas különbségeket mutat bolygónkon (3. ábra), a legtöbb eső a trópusokon és Kelet-Ázsiában hullott, de sok esett az északi félteke mérsékelt szélességeinek jelentős részén is. A csapadékanomália globális térképén pedig nagy területen van csapadékhiány és -többlet is: kevesebb eső esett például Afrika középső és déli részén, India északnyugati területein és Pakisztánban, Argentínában és az Amazonas-medencében, valamint az USA déli és Mexikó északi részén is (4. ábra).

Európa
A 2023. augusztus 1. és szeptember 13. közötti időszakban ismét nagy különbségek jellemezték Európa időjárását. amely jelentősen befolyásolja a kultúrnövények fejlődését (5. ábra). Romániában és Bulgáriában folytatódott az aszály, ezzel pedig csökkentek a kukorica és napraforgó terméskilátásai. Görögországban példa nélküli áradások vezettek egyes régiókban a teljes nyári növényállomány megsemmisüléséhez. Szlovéniában az augusztus eleji áradásokat követően újabb árhullámok fordultak elő. Augusztus második felében Franciaország keleti részén a hőhullámok csökkentették a szemfejlődésben járó kukorica terméskilátásait. Olaszország északnyugati részén hasonló időjárás stresszelte a növényeket. Európa középső és északi részén a csapadék többlet negatívan hatott a növényekre: elsősorban a kórokozókkal volt a probléma, a kalászosok termésminősége így jelentősen romlott, és az aratás is csúszott. A csapadékos idő miatt ezekben a térségekben az őszi káposztarepce vetése is jelentős késést szenvedett sok területen.

A vizsgált időszakban az átlagosnál melegebb időjárás jellemezte Európa legnagyobb részét. Az átlaghőmérséklet több mint 2 Celius fokkal haladta meg a szokásos értéket a Pireneusi-félszigeten, Franciaország középső és déli részein, az Alpok térségében, Skandinávia északi részétől Oroszország európai területének északi részén át délre egész Románián, Bulgárián keresztül Törökországig (6. ábra). 1991. óta ezekben a térségekben ez volt a legmelegebb időszak. Az átlagosnál valamivel hűvösebb időjárás jellemezte ezt az időszakot az Uráltól délre első területeken.

Az átlagosnál csapadékosabb volt ez az időszak a Skandináv-félszigeten, Oroszország európai területének nyugati részén, a Balti államokban, Közép-Európa legnagyobb részén, helyenként Franciaországban, a Pireneusi-félsziget középső és északi, Olaszország északi, a Balkán-félsziget nyugati, valamint Görögország déli részén (7. ábra). Ezeken a területeken helyenként ez volt a legcsapadékosabb időszak 1991. óta. Ezzel szemben az átlagosnál szárazabb időjárás jellemezte a Pireneusi-félsziget egyes részeit, Franciaország és Olaszország déli részét, Görögország északi területeit, Bulgáriát, Romániát, Ukrajnát, Oroszország európai területének jelentős részét, illetve Törökországot.

Nyári összefoglaló
Európa legnagyobb részén a 2023-as nyár az átlagosnál melegebb volt intenzív hőhullámokkal és többfelé rekord közeli pozitív hőmérsékleti eltérésekkel (8. ábra). A kontinens nagyobb hányadán több csapadék hullott a szokásosnál, de ebben hatalmas térbeli és időbeli különbségek alakultak ki (9. ábra).

Franciaország
Általában megmaradtak a kedvező körülmények a nyári növények számára, így pozitívak a terméskilátások. Az ország déli részén a forró és száraz időjárás negatívan hatott a növényekre, miközben északon kellő csapadék és megfelelő hőmérséklet nevelte a növényeket. Ez utóbbi területen az átlagosnál magasabb a biomassza felhalmozódás, a szemképződés jól halad. A déli területeken, ahol tudnak öntözni, ott nincsen probléma. A napraforgóra, amely már előrébb jár a fejlődésben, már kevésbé hatott a szárazság. Cukorrépát elsősorban az ország északi részén termelnek, erre kedvezően volt az időjárás. A napraforgóra, cukorrépára és burgonyára vonatkozó termésbecslések fölfelé módosultak.

Németország
A július közepétől augusztus közepéig tartó, elhúzódó csapadékos időszak miatt a kalászosok és a repce minősége kívánnivalót hagy maga után és maga az aratás is késést szenvedett. A termés mennyisége az öt éves átlag körül alakul. A nyári növényekre a csapadék kedvező hatással volt, de ezzel együtt sem tudták kiheverni a tenyészidőszak első részében elszenvedett lemaradást: tavasszal jelentősen késett a vetés, majd hőhullámok alakultak ki. A kukoricára és burgonyára vonatkozó termésbecslések kissé csökkentek.

Lengyelország
Az augusztus elején érkezett sok csapadék miatt az aratás késett, a termésmennyiség megfelelő, de a minőség gyenge. Helyenként az őszi káposztarepce vetése is késett az elhúzódó aratás miatt, ezzel együtt a szeptember elejének meleg és száraz időjárása a kedvező talajnedvességgel párosulva a későn elvetett repce fejlődésére kedvező hatással volt. A nyári növények tenyészidőszaka szárazon kezdődött, az időszak második felében érkezett csapadék és a meleg idő felgyorsította a fejlődést. Jelenleg az ország legnagyobb részén átlagos körüli vagy átlag fölötti a biomassza mennyisége, viszont az ország északkeleti és középső területein a terméskilátások az átlagos alatt maradtak a száraz június és július miatt, mely már visszafordíthatatlan károkat okozott. A cukorrépa sokat fejlődött ebben az időszakban, jelentősen javultak a körülmények. A nyári növényekre vonatkozó termésbecslések az öt éves átlag körül vannak.

Románia
Augusztus legvégéig kevesebb eső esett az átlagosnál, a nyári növények a fő termőterületeken szenvedtek a csapadékhiány miatt, így a termésbecslések tovább romlottak. Ez elsősorban a keleti és déli területeket érinti, ahol a talajnedvesség a kritikus szint alá csökkent, e mellé pedig magas hőmérséklet párosult. Az ország nyugati részén kevésbé rossz a helyzet, illetve ott ahol öntözni tudnak, elsősorban a Duna mellett. A termésbecslések jóval az ötéves átlag alatt vannak, de a 2022-es rendkívül alacsony szintnél egy kicsit magasabban.

Spanyolország és Portugália
A szélsőségek jellemezte 2023-as vegetációs időszak a végéhez közeledik. Az augusztus hónap volt a legmelegebb 1991. óta, két nagy hőhullám alakult ki a nyár utolsó harmadában. Szeptember elején heves esőzések érkeztek, de ez már későn jött a nyári növények számára. A víztározók szintje továbbra is alacsony. A napraforgó már a teljes érés állapotában van, délen már betakarították, a kukorica betakarítása is közeledik.

Olaszország
Az augusztusi hőhullámok lelassították a nyári növények fejlődését az ország északnyugati részén, e miatt csökkentek a terméskilátások.

Ukrajna
Miközben Ukrajna a középső részét forró és száraz időjárás jellemezte augusztus közepén, a kukorica terméskilátásai nagyon jók maradtak, történelmi magasságokban is alakulhat a terméshozam.

Oroszország európai része
Az őszi és tavaszi búza terméskilátásai kedvezőek ebben az évben, a termés minősége viszont sok területen problémás a csapadékos időjárás miatt. A déli területeken a kukorica számára a talajban tárolt nedvesség elegendő volt a virágzásig, de a szemképződés időszakára már elfogyott. Összességében a kukorica terméskilátásai az öt éves átlag fölött vannak.

EU szinten három százalékkal csökkent a szemes kukorica termésbecslése (10-12. ábra), ez elsősorban Románia, Bulgária és Görögország tovább romló időjárási körülményei miatt következett be. A napraforgóra vonatkozó ugyanezen három ország termésbecslése csökkent, viszont ezt ellensúlyozza Franciaország és Magyarország javuló kilátása.

Amerikai Egyesült Államok
Augusztus utolsó dekádjában hurrikánok, illetve azok maradványai hoztak rendkívüli csapadékot előbb Kalifornia, majd Texas déli részére, a hónap végén pedig a délkeleti államokba. Ezeken a jellemzően a nyár folyamán száraz területeken rövid idő alatt 100-200 mm eső hullott, ami helyi áradásokhoz vezetett, valamint az erős szél is komoly károkat okozott. Ugyanakkor a nyugati államokban a nagy mennyiségű csapadék eloltotta a bozóttüzeket, így a szokásosnál jóval kisebb méretű terület égett le az idén. Szeptember első hetében ezek után országszerte csendes idő uralkodott. Számottevő csapadék egy lassan mozgó hidegfronthoz kötődően a Mississippi völgyében, helyenként a keleti államokban és a Középnyugat északi részén fordult elő. Utóbbi területen az érés előtt álló nyári növényeknek az évszakhoz képest szokatlanul meleg időben kimondottan jól jött az öntözés. Az államok nagy részén szeptember első dekádja melegebb volt az ilyenkor szokásosnál, különösen az északkeleti régióban és Texasban mértek az átlagosnál jelentősen magasabb hőmérsékleteket.
Az országos statisztikák szerint a kukorica állományok 34%-a volt érett szeptember 10-én, ami jelentősen nagyobb arány a tavalyi és az átlagos értékekhez képest, és már a betakarítást is elkezdték több államban is. Jó vagy kiváló állapotúnak az állományok 52%-át minősítették, ez az arány a legnagyobb kukorica-termelő Iowa államban 46%. Az őszi búza vetése is elkezdődött már, különösen északnyugaton, Washington államban haladnak jól a vetéssel.
Az idei búza termés 47 millió tonna körül várható, ami 5%-kal meghaladja az előző éves mennyiséget. Kukoricából 385 millió tonnát várnak, ami 10%-kal magasabb az előző évinél, ehhez pedig 11 t/ha termésátlag párosul.

Kanada
A Préri területén elszórt, többnyire gyenge záporok késleltették a tavaszi gabonák aratását szeptember első hetében. A legtöbb helyen 10 mm-nél kevesebb esett, de néhol 10-20 mm-t is mérhettek. A hőmérséklet 1-2 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, napközben 30 fok fölé melegedett a levegő, ugyanakkor a mezőgazdasági területek északabbi részén az első fagyok is megjelentek. A délkeleti termőterületeken az évszakhoz képest rendkívül meleg, az átlagosnál 4-7 fokkal melegebb, napos idő gyorsította a nyári növények érési folyamatát.
Kanada idei búzatermését 31 millió tonnára becsülik, ami kevesebb, mint a tavalyi termés, és kissé alatta marad az öt éves átlagnak is. A hozamot 2,92 tonnára várják hektáronként. Júliusban, mikor a búzának a legnagyobb szüksége lett volna a nedvességre, száraz idő uralkodott Kanada fő termőterületein, ez okozza a gyengébb terméskilátásokat. A júliusi aszály miatt a repce terméskilátásai sem túl jók, 2,07 tonnás hektáronkénti hozam mellett 18,2 millió tonnás termést várnak, ami szintén alatta marad az előző évek eredményeinek.   

Kelet-Ázsia
Az idei rendkívül csapadékos nyár után szeptember első dekádjában Kína széles sávjában a Jangce völgyétől az Észak-Kínai Alföldig nagyrészt száraz időjárás uralkodott, ami nagyon jól jött a már érés fázisában járó kukorica és szója állományok száradásához. A többi mezőgazdasági területen is 25 mm alatt alakult a csapadékösszeg, emellett többfelé 35 fok körüli hőség is segítette a nyári növények száradását. Az ország délkeleti részén ugyanakkor egy tájfun 150 mm-t meghaladó esőzéssel árasztotta el a rizsföldeket. 
Az előrejelzések Kína idei búza termését 137 millió tonnára várják, ami kissé elmarad a tavalyi mennyiségtől. Az átlagos hozamot 5,78 tonnára becsülik hektáronként.

Ausztrália
Szeptember első dekádjában szórványos záporok öntözték a búza övezet területét. Jellemzően 5-15 mm, lokálisan 25 mm körüli csapadék hullott, ami nagyon jókor jött a kritikus, reproduktív fázisba lépő búza, árpa és repce állományok fejlődéséhez. A jelenlegi terméskilátások megtartásához a következő hetekben további csapadékra lenne szükség különösen a búza övezet északi részén, ahol a megelőző időszak tartós szárazsága következtében igen lecsökkent a gyökérzóna talajnedvesség tartalma. Az ország keleti részén a nyári növények magágy előkészítéséhez is jól jönne a csapadék. 
A búzatermés a várakozások szerint jóval elmarad az idén a tavalyi rekord mennyiségtől, az idei termést 26 millió tonnára becsülik 2,06 tonnás hektáronkénti hozam mellett. A repcetermés is hasonló mértékben, mintegy harmadával elmarad a tavalyi mennyiségtől a becslések szerint, ebből 5,1 millió tonnát várnak, a hektáronkénti hozam pedig 1,46 tonna körül valószínű.  

Argentína
Mérsékelt, többfelé heves záporok hoztak régóta várt csapadékot szeptember első felében. Az ország északkeleti részén 50 mm vagy annál is több esett, ami egyaránt nagyon jól jött az őszi vetésű növények és a frissen vetett nyári növények számára. Hasonló mennyiség hullott az ország középső, magas hozamokat produkáló mezőgazdasági területein is. A nyári növények fő termőterületének nyugati részén ugyanakkor száraz időjárás uralkodott. A hőmérséklet az ország nagy részén 2-3 fokkal elmaradt az ilyenkor szokásostól, de fagyok csak a jellemzően hűvösebb déli és északnyugati tájakon fordultak elő. Az országos statisztikák szerint a napraforgó vetésével jól haladnak, szeptember 7-ig az állományok 11%-át vetették már el. Az ország idei búza termését 3,0 tonnás hektáronkénti hozam mellett 16,5 millió tonnára becsülik, ami jelentősen, több mint 30%-kal jobb termés lenne a tavalyinál, de a megelőző öt év átlagától így is elmaradna.  

Brazília
Intenzív, 10-100 mm közötti csapadékot adó záporok öntözték szeptember első dekádjában Brazília déli termőterületeit, miközben a hőmérséklet is 30 fok fölé emelkedett. A csapadékos, meleg időjárás jelentősen felgyorsította a növények kora tavaszi fejlődését. Szeptember 4-re Paraná államban a búza 26%-át, a másodvetésű kukoricának pedig 79%-át takarították be. Az északabbi termőterületeken mindeközben fokozatosan csökkent a csapadék. Mato Grosso államban a gyapot betakarítását szeptember 8-ra csaknem teljesen befejezték, és amennyiben a talajnedvességi viszonyok lehetővé teszik hamarosan a szója vetését kezdik el.
Az idei kukoricatermést országosan rekord magasra, 137 millió tonnára várják, ami 18%-kal több, mint a tavalyi termés. A hozamot szintén rekord sokra, 6,12 tonnára becsülik hektáronként. Az első vetésű kukorica betakarítása már befejeződött, ez adja a kisebb hányadot, a másodvetés betakarítása júniustól szeptemberig történik, ez adja az össztermés 77%-át.


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2023. szeptember 20.


1. ábra
VHI Index 2023. szeptember első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2023. szeptember első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
A 2023. augusztus havi csapadékösszeg (mm) (forrás: www.fao.org)


4. ábra
2023. augusztus csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%) (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok, ill. adathiány volt.)


5. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2023. augusztus 1. és szeptember 10. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: árvíz, világoskék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös kis pöttyözés: hőhullám, nagy vörös pöttyözés: aszály, vörös csíkozás: forró és száraz idő)


6. ábra
A 2023. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2023. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszak csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
A 2023-as nyári átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


9. ábra
A 2023-as nyár csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


10. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars) (az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)


11. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars) (az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)


12. ábra
Cukorrépa termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars) (az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)