2018. május 23. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.05.24. csütörtök éjfélig

Ma többfelé valószínű zivatarok kialakulása, nagyobb számban a Dunántúlon, kisebb számban a Tiszántúlon. A zivatarokhoz felhőszakadás társulhat (> 30 mm, főként délnyugaton > 40 mm is), valamint viharos szél (>60 km/h) és jégeső (<2 cm) is kísérheti őket.

Éjszaka is valószínű zivatarok kialakulása (főként a Dunántúlon), amelyeket néhol felhőszakadás (>30 mm) kísérhet.

Csütörtökön is többfelé számíthatunk zivatarokra, amelyeket felhőszakadás (>30 mm) kísérhet. Felhőszakadásra kisebb esély az északkeleti megyékben van, de zivatar ott is előfordulhat. A zivatarokat néhol viharos szél (>60 km/h) és jégeső (<2 cm) kísérheti.

2018.05.23. 09:45 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2018. május 23. 09:48 (07:48  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.