2024. április 27. szombat
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2023. október 10. 12:00

Szeptemberben megdőlt a havi hőmérsékleti rekord globális átlagban

A Földön most volt a valaha mért legmelegebb szeptember – méghozzá rekordot döntő mértékben – a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által a globális éghajlat állapotáról szóló jelentésében használt adatsor szerint.

Folytatódik a rendkívüli szárazföldi és tengerfelszíni hőmérsékletek hosszú sorozata, és ez baljós jel arra vonatkozóan, hogy az üvegházhatású gázok milyen gyorsan változtatják meg éghajlatunkat. A 2023-as év már most a legmelegebb évnek ígérkezik a feljegyzések szerint. Az elmúlt hónapokban számos magas hőmérsékleti rekord megdőlt.

Szeptemberben a felszíni átlaghőmérséklet 16,38°C volt. Ez 0,5 Celsius fokkal haladta meg az előző, 2020-as legmelegebb szeptember hőmérsékletét, és mintegy 1,75 fokkal volt melegebb szeptemberben az 1850–1900-as, iparosodás előtti referencia-időszakhoz képest – derül ki az Európai Unió Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgáltatásokat fejlesztő programjának (C3S) adataiból. A C3S-t a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja építette ki.

"Június óta a világot szárazföldön és tengeren egyaránt példátlan hőség sújtja. A hőmérsékleti anomáliák óriásiak – sokkal nagyobbak, mint amit valaha is láttunk a múltban. Az antarktiszi téli tengeri jég kiterjedése az évszakra vonatkozó feljegyzések szerint a legalacsonyabb volt. Ami különösen aggasztó, hogy az El Niño esemény (ENSO meleg fázisa) még kialakulóban van, így arra számíthatunk, hogy ezek a rekordhőmérsékletek még hónapokig folytatódnak, s ezek lavinaként fognak hatni a környezetünkre és a társadalmakra." – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

A WMO a tudományos kutatásokat végző partnereivel együttműködve megpróbálja megérteni, hogy milyen további tényezők járulnak hozzá ehhez a rendkívüli felmelegedéshez" – mondta Taalas professzor.

A WMO a C3S reanalízis adatbázist (ERA5) és öt másik globális adatbázist használ az éghajlati monitoringhoz. A globális éghajlat 2023-as állapotáról szóló előzetes kiadványt az ENSZ novemberben, Dubaiban megrendezésre kerülő COP28 éghajlat-változási konferenciájának kezdetén teszi közzé a WMO.

"A szeptemberben megfigyelt, az évszakhoz képest példátlanul magas hőmérséklet – egy rekordmeleg nyarat követően – rendkívüli mértékben csúcsdöntő. Ez a szélsőséges hónap is azt erősíti, hogy 2023 a legmelegebb évnek ígérkezik, és mintegy 1,4 Celsius fokkal az iparosodás előtti átlaghőmérséklet fölé emelkedik majd az évi középhőmérséklet. Két hónappal a COP28 előtt az ambiciózus éghajlat-változási intézkedések sürgősségét még soha nem éreztük ilyen kritikusnak" – mondta Samantha Burgess, a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgáltatások igazgatóhelyettese.

 1. ábra

1. ábra
Szeptember havi felszínhőmérsékleti anomáliák globális átlagban


A szeptemberi havi adatokat akkor tették közzé, amikor az ENSZ Éghajlatváltozási Egyezménye új összefoglaló jelentésében előzetesen ismertette a részes felek határozat-tervezetét, amit a COP28 konferencián tárgyalnak majd.

A Párizsi Megállapodás hosszú távú célokat határoz meg, amelyek minden nemzetet arra késztetnek, hogy jelentősen csökkentse az üvegházhatású gázok globális kibocsátását, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést ebben az évszázadban 2 Celsius fokra korlátozza, miközben erőfeszítéseket tesz az 1,5 fokra történő korlátozására, a káros hatások és a kapcsolódó veszteségek és károk elkerülése vagy csökkentése érdekében.

Az a tény, hogy egy-egy hónap túllépi az 1,5 Celsius fokos határértéket, még nem jelenti azt, hogy tartósan túllépjük a Párizsi Megállapodásban meghatározott 1,5 fokos szintet, amely hosszú távú, sokéves felmelegedésre utal.


Főbb megállapítások:

  • A 2023. szeptemberi globális hőmérséklet volt a legnagyobb pozitív anomáliájú hónap az ERA5-reanalízis adatsorban (1940-ig visszamenőleg). 

  • 2023 szeptembere 0,93 Celsius fokkal volt melegebb, mint az 1991–2020-as normálérték, amit az éghajlatra érzékeny ágazatok, például a mezőgazdaság használnak a tervezéshez.

  • A 2023. január-szeptemberi globális hőmérséklet 0,05 fokkal magasabb volt, mint a legmelegebb naptári év (2016) azonos időszakában, és 1,40 fokkal magasabb, mint az iparosodás előtti átlag (1850–1900).

  • Európában az eddigi legmelegebb szeptember volt, 1,1 Celsius fokkal magasabb, mint 2020-ban, ami az előző legmelegebb volt, és számos országos hőmérsékleti rekord megdőlt. A hőség októberben is folytatódott.

  • A tengerfelszín átlagos szeptemberi hőmérséklete a 60°S és 60°N között (a pólusokon kívüli óceáni régiók) szeptemberben elérte a 20,92 Celsius fokot, ami a legmagasabb szeptemberi adat, és az összes hónapot tekintve pedig a második legmagasabb érték 2023 augusztusa után.

  • Az El Niño-viszonyok továbbra is fejlődőben vannak még az egyenlítői Csendes-óceán keleti részén.

 

 2. ábra

2. ábra
Szeptember havi középhőmérsékletek eltérései az 1991–2020-as normál időszak átlagától
globálisan és Európában


Tengeri jég

Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése az évszakhoz képest rekordalacsony szinten maradt.  Mind a napi, mind a havi kiterjedés szeptemberben érte el a műholdfeljegyzésekben rögzített legalacsonyabb éves maximumot, a havi kiterjedés pedig 9%-kal az átlag alatt volt.  Az északi-sarki tengeri jég napi kiterjedése a 6. legalacsonyabb éves minimumot érte el, míg a havi jégkiterjedés az 5. legalacsonyabb volt, 18%-kal az átlag alatt. 

Magyarországon is a legmelegebb volt 2023 szeptembere a múlt század eleje óta. Egy átlagos júniussal felérő hőmérsékletű szeptemberről további részletek olvashatók a „A legmelegebb szeptember 1901 óta” című tanulmányban.


Kapcsolódó oldalak: