2024. április 23. kedd
Hírek

HungaroMet: 2018. szeptember 13. 16:53

1.000.000 észlelés a MET-ÉSZ rendszerben

2013 márciusában a meteorológiai észlelések rögzítésére, megjelenítésére létrehozta az Országos Meteorológiai Szolgálat a MET-ÉSZ rendszert. Lelkes, szorgalmas észlelőinknek köszönhetően, folyamatos tájékoztatást kapunk az ország különböző részein előforduló időjárási jelenségekről, amely különösen fontos a veszélyjelzők, előrejelzők, repülésmeteorológusok számára. Az észlelések száma egyre inkább növekszik, ennek eredményeképpen 2018. szeptember 3-án beküldésre került az egymilliomodik (1.000.000) észlelés, amelyet Szél János észlelőnknek köszönhetünk Szadáról. Ezúton is köszönjük minden észlelőnk munkáját.

A MET-ÉSZ sikerességét mutatja, hogy évente megrendezésre kerülő találkozónkon is egyre többen vesznek részt. Az elmúlt években a MET-ÉSZ rendszer keretében több fejlesztés is történt, de idén ősszel is elkészült egy jelentős újítás, amelyet az október 6-án tartandó IV. MET-ÉSZ találkozón mutatunk be.

A szakember által végzett vizuális észlelések bizonyos időjárási helyzetekben „megerősítik” a távérzékelési, illetve automata eszközök méréseit, de vannak olyan időszakok is, amikor a gépi mérések nem elegendőek, s nagy szükség van az észlelők által közölt – elsősorban a csapadék fajtájára, intenzitására, a légkör átlátszóságára, a felhőzet típusára vonatkozó – adatokra.

Ugyanakkor az automata időjárási radarok, a meteorológiai műholdak, a villámlokalizációs rendszerek, no és a különböző érzékelőkkel felszerelt automata állomások mellett is szükség van a szakképzett meteorológiai észlelőre, azaz az időjárási jelenségeket értő szemmel megfigyelő emberre.


Kapcsolódó oldalak: