2024. március 29. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2018. július 5. 17:41

MET-ÉSZ adatok térképes megjelenítése

A MET-ÉSZ rendszerben sikeresen rögzített, szakmailag helyes adatokat, képeket, szöveges megjegyzéseket az OMSZ honlapjának MET-ÉSZ adatok oldalán lehet megtekinteni. Újdonságképpen a MET-ÉSZ adatok térképes megjelenítése új, felhasználóbarát oldallal bővült. Az új oldal könnyen nagyítható térképén automatikusan frissülve jelennek meg a legutóbbi észlelések. Többféle szűrő, illetve az időválasztó segítségével  könnyedén kiválaszthatók a keresett észlelések. A weblap bal oldalán vannak kigyűjtve a legutóbbi észlelések, illetve a beküldött időjárás-fotók.

A meteorológiai észlelések rögzítésére, megjelenítésére jött létre a MET-ÉSZ rendszer. A meteorológiai észlelések beküldésére – egyszerű regisztrációt követően – az OMSZ honlapján elérhető Megfigyelések menü alatti MET-ÉSZ bevivő oldal szolgál, de használható a met-esz.met.hu cím is.

A szakember által végzett vizuális észlelések bizonyos időjárási helyzetekben „megerősítik” a távérzékelési, illetve automata eszközök méréseit, de vannak olyan időszakok is, amikor a gépi mérések nem elegendőek, s nagy szükség van az észlelők által közölt – elsősorban a csapadék fajtájára, intenzitására, a légkör átlátszóságára, a felhőzet típusára vonatkozó – adatokra.


További információk a MET-ÉSZ dokumentumokban (MET-ÉSZ felhasználói leírás, MET-ÉSZ jogi nyilatkozat, MET-ÉSZ észlelési útmutató) olvashatók, illetve a MET-ÉSZ adminisztrátortól (met-esz@met.hu) kaphatók.


Kapcsolódó oldalak:


A "Meteorológiai észlelések" oldalon egy kattintással elérhető az új, térképes oldal


A MET-ÉSZ észlelők által rögzített "napi csapadék" adatok


Könnyen megjeleníthetők a kívánt tájegységek


Hőmérséklet adatok országos nézetben...


... és egy szűkebb régióban


Budapest környéki észlelések


A beküldött időjárás-fotók nagyított megjelenítése


A MET-ÉSZ adatok a www.met.hu honalap mobil eszközökre optimalizált változatáról,
a m.met.hu honlapról is elérhető