2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. február 13. 14:10

Mozgalmas napok a Balatonnál

Az elmúlt napok szeles időjárásának köszönhetően látványos formációk alakultak ki a Balatonnál mind a vízen, mind az égen. Február 11-én hétfőn jégzajlást, kedden a felhőátvonulásokhoz kapcsolódó hó- és hódarazáporokat örökítettük meg.

Vasárnapról hétfőre virradóan egy hidegfront vonult át felettünk, melynek hatására a Balatonnál is szelesre fordult az időjárás.

Hétfőn is már kellemetlenül szeles időben volt részünk. Az 1. videón látszik, hogy míg a magasban északias áramlással nagy sebességgel vonulnak a felhők, addig felszínközelben a délelőtt folyamán még délnyugati áramlás dominált. Ekkor a szél a part közelében felhalmozódott, tördezett jeget északkeleti irányba sodorta. A kora délutáni órákban az alacsonyabb szinteken is északnyugatira fordult az áramlás. Ezzel egyidejűleg a jégtáblák kis időre megtorpantak, majd a szél a déli part fele kezdte torlasztani, tömöríteni őket, miközben azok aprózódni kezdtek.

 


Hétfőn még csak ritkán alakultak ki viharos lökések, kedden azonban a légnyomás különbség indukálta szelet tartósan erős, viharos lökések kísérték. Siófokon 84 km/h-t regisztrált a szélmérő a legszelesebb órákban, tőlünk nyugatabbra azonban 90 km/h-t meghaladó széllökések is kialakultak. Balatonőszödön 96 km/h-t mért a műszer, s ez csak picivel maradt el a napi széllökés maximumától (Sopron, 103 km/h). A szeles időben gyorsan robogó gomolyfelhők környezetében több alkalommal hó- és hódarazáporoknak lehettünk szemtanúi (2. videó).