2024. április 23. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. október 13. 11:53

Vajon hurrikánként ér partot Leslie?

Miközben Magyarországon már hetek óta időjárás helyett időállásról és a vénasszonyok nyaráról szólnak a prognózisok, nemzetközi szinten a szombati nap nagy kérdése, hogy az Atlanti-óceánon már hetek óta magányosan bolyongó, időről-időre megerősödő Leslie még hurrikánként éri-e el Portugáliát. Ha ez bekövetkezik, újabb történelmet ír az európai meteorológia, mert a feljegyzések szerint ilyen még sohasem történt a kontinensen.

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt Opheliától volt hangos a meteorológiai sajtó, amely igazi kuriózumként vonult be az európai klímatörténelembe. Az ún. Saffir-Simpson skálán hármas erősségű hurrikánként definiált Ophelia a legerősebb Európát megközelítő trópusi ciklonként vált rekorderré. Ophelia végül a Brit-szigeteket már átalakult, de nagyon intenzív mérsékelt övi viharciklonként érte el, tetemes károkat okozva Írországban és az Egyesült Királyságban.

Leslie attól lehet úttörő rekorder, hogy ha még hurrikán (trópusi ciklon) fázisban éri el a portugál partokat szombaton késő este.

Erre nem kevés esélye van, hiszen az ilyen trópusi eredetű viharokat leginkább az különbözteti meg mérsékelt övi társaitól, hogy a központi magja környezeténél jóval melegebb, és közepében gyakran fellelhető benne a klasszikus ún. szem. Emellett a szél sebessége is bőven meghaladja a hurrikánokra jellemző legalsó határértéket.

Leslie már majdnem egy hónapja él és virul Atlanti-óceánon, eddig azonban lakott területeket nem érintett. A hét közepén azonban az Atlanti-óceán felett kimélyült teknő déli oldalán belekerült a nyugati szelek rendszerébe, így elindult Délnyugat-Európa irányába. 

Jelenleg (szombat délben) kb. 500 km-rel nyugatra található Portugália partjaitól, de nagy sebességgel közeledik az ibériai állam felé. Az előrejelzések szerint helyi idő szerint 22-23 óra körül érhet partot a fővárostól, Lisszabontól északra. A partot éréskor néhány órás igen komoly szélviharra számítanak Portugáliában, szinte végig az atlanti partvidéken Portótól egészen Lisszabonig, valamint a nyugatias szeleknek kitett magasabban fekvő területeken. Az IPMA (a portugál meteorológiai szolgálat) az ország északi tartományaira a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki a várható orkánerejű szél és a tenger hullámzása miatt.  A legerősebb széllökések a modellszámítások alapján meghaladhatják az óránkénti 150-160 km-t, elsősorban Leiria és Coimbra tartományokban.  A heves, óceánok felől érkező viharoknak különösen kitett, keskeny félsziget-nyúlványon elhelyezkedő kikötőváros, Peniche környékén érheti el a szél maximális erejét.  

A károkozó szélvihar mellett igen jelentős csapadék is kíséri Leslie útját. Nagyobb területen eshet 50 mm-nél több eső, sőt, kisebb körzetekben a 100 mm-t is felülmúlhatja, amely az eddig szárazság súlytotta területeken is okozhat hirtelen áradásokat. 

A legyengülőben lévő az trópusi eredetű légörvény az Ibériai-félszigeten tovább haladva Spanyolországot is eléri, miközben a szárazföld felett rendkívül gyorsan gyengül. Vasárnap az ország északi tartományaiban még komoly esőzések várhatók, de már nagy területet érintő, károkozó szélvihar errefelé nem valószínű. Leslie Magyarországot egészen biztosan nem éri el, a következő napokban is marad a kései nyár.


Leslie pályája az éjféli modellfutások alapján a NOAA Miami hurrikán-előrejelzések kiadásért felelős központjának adatai szerint.
Leslie szárazföldet érve nagyon gyorsan veszít erejéből. Forrás: National Oceanic and Atmospheric Administration