2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. március 26. 22:27

A gyakori időjárási frontok ellenére, miért nem hull az égi áldás hazánkban?

Erre az egyre súlyosabb kérdésre próbálunk rövid, közérthető, de mégis tudományos választ adni. A magyarázat egyrészt a nagytérségű időjárási helyzetben, másrészt hazánk sajátos földrajzi fekvésében rejlik.

Tekintsük azt a két légköri helyzetet, ami az elmúlt hetekben, sőt hónapokban jellemző volt a kontinens felett.

Az 1. ábrán megjelenő állapot szerint a kontinens belsejének időjárását anticiklon alakította, a frontok pályája messze északra és keletre húzódott vissza. Ez gyengén felhős, többnyire szélcsendes, napos, és persze csapadékmentes időt eredményezett hazánkban is (például a március 24-i hétvégén).

A 2. ábrán az anticiklon több alkalommal elmozdult nyugat-északnyugati irányba, ilyenkor a frontok pályája jól látható módon megnyílt térségünk felé. Az erős északnyugatias áramlás és a gyakori frontátvonulás miatt – ahogy azt bőven tapasztalhattuk – nagyon szeles időben volt részünk ezekben az időszakokban.

De hát a frontok csapadékot is hoznak, nem? Igen, de... itt szól közbe a Kárpát-medence fekvése. Egyrészt a frontok az erős áramlással nagyon gyorsan átvonultak felettünk, így, ha országosan esett is volna belőlük eső, akkor sem tartott volna sokáig. Másrészt az Alpok és a Kárpátok elhelyezkedése egy olyan "huzatot", szakszóval kifejezve szétáramlást (divergenciát) okozott hazánk felett, amely rendszeresen az északnyugatról érkező frontok csapadékmezejének szétesését, felhőzetének elvékonyodását okozta. Ezzel szemben az előbb említett két hegylánc akadályként állt a front nedves levegőjének útjába, így azokon a vidékeken gyakran hullott eső és hó. A Kárpát-medencébe pedig csak a szél jutott.

Mi segíthet ezen a helyzeten? Például a 3. ábrán látható több középpontú ciklon, ami tartósan megmarad Európa belseje felett. Egy ilyen légköri képződmény több hullámban, tartósan tudná szállítani hazánkba a Földközi-tenger nedves levegőjét, és vele együtt az esőfelhőket.

Van ilyen helyzetre reményünk? Nos, most úgy tűnik, április elején teljesen átalakul a nagytérségű időjárási helyzet Európában, és...


1. ábra
A kontinens belsejének időjárását anticiklon alakítja, a frontok pályája messze északra és keletre húzódott vissza.
Ez gyengén felhős, napos, és persze csapadékmentes időt eredményez hazánkban is.


2. ábra
Az anticiklon elmozdul nyugat-északnyugati irányba; ilyenkor a frontok pályája jól látható módon megnyílik térségünk felé.
Az erős északnyugatias áramlás és a gyakori frontátvonulás miatt nagyon szeles az idő ezekben az időszakokban.


3. ábra
Enyhítene a csapadékhiányon, ha egy tartós, több középpontú ciklon alakulna ki ugyanott,
ahol eddig rendszerint anticiklon helyezkedett el, azaz Európa belseje felett.
Egy ilyen légköri képződmény több hullámban, tartósan tudná szállítani hozzánk a
Földközi-tenger nedves levegőjét, és vele együtt az esőfelhőket.