2024. április 16. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. február 12. 15:00

Új ECMWF interpolációs módszer

A Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) 2015 és 2018 között új MIR (Meteorological Interpolation and Regridding) nevű interpolációs módszert fejlesztett ki. Az eljárásban az ún. modell rácsról  nagyon hatékony módon  az operatív előrejelzői gyakorlatban alkalmazott rácsra történik az előrejelzési információ transzformálása. Az OMSZ intenzív tesztelést követően  három lépésben  az elmúlt két hétben tért át az új módszerrel előálló operatív előrejelzések fogadására.

Az ECMWF 2016‒2025-ös Stratégiai Tervében megfogalmazott célok megvalósítása érdekében sokoldalú és összehangolt fejlesztésekre van szükség. Ezen fejlesztések körébe tartozik a modern szuperszámítógépes környezetben, hatékonyan működő, új interpolációs eljárás kifejlesztése és operatív bevezetése.

Az OMSZ felkészültségét mutatja, hogy a napi mintegy 22 GB-nyi modell előrejelzést érintő változást  a 34 ECMWF tag és társult tagállam közül  elsők között valósította meg. A 2019-ben felépülő új bolognai ECMWF adatközpontban szintén az új MIR rendszer lesz használatban, így az OMSZ már felkészülten várja a változást.


Forrás
: www.ecmwf.int/en/newsletter/152/computing/new-ecmwf-interpolation-package-mir

Kapcsolódó oldalak: