2024. április 23. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. február 5. 16:08

Tovább javul az időjárás előrejelzése az ECMWF folytonos adatasszimilációjának köszönhetően

A Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts,  ECMWF) a 2016‒2025-ös Stratégiai Tervében megfogalmazott célokkal összhangban, várhatóan 2019 nyarától teljesen új szemlétű fejlesztés eredményeként a teljes középtávú időtartományban az előrejelzés minősége ‒ mind az európai térségben, mind globális skálán ‒ tovább javul.

Az előrejelzések készítéséhez elengedhetetlen a légkör aktuális kiindulási állapotának megadása, mégpedig azon a három-dimenziós térbeli rácson, amin az előrejelző modell a számításait végzi. Ezt az aktuális (műholdas, felszíni, rádiószondás stb.) mérési információk valamint az ugyanerre az időpontra vonatkozó (néhányórás) modell-előrejelzés együttes felhasználásával összetett matematikai (ún. adatasszimilációs) módszerekkel állítják elő.

Az ECMWF – a világon elsőként – 1997-ben vezette be operatívan a négydimenziós adatasszimilációt, amely  lehetővé tette bizonyos széles időablakon belüli mérési információk hatékony felhasználását. Az adatasszimiláció meglehetősen számításigényes folyamat, így mintegy két óra eltelik mire a tényleges modellintegráció elkezdődik.

Az újonnan kifejlesztett ún. folytonos adatasszimiláció során lehetővé válik, hogy mintegy 1,5 órával frissebb mérési információk is felhasználásra kerüljenek. A tesztelési eredmények alapján – az új fejlesztési távlatokat nyújtó innováció eredményeként – a teljes 10 napos előrejelzési időtávon egyértelműen pozitív hatás mutatkozik.

Az ECMWF 2019. júniusban tervezi a folytonos adatasszimiláció operatív bevezetését.


Forrás
: confluence.ecmwf.int//display/FCST/Implementation+of+IFS+cycle+46r1  


Kapcsolódó oldalak: