2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. január 7. 09:00

A sztratoszféra gyors melegedése hozhat tartósan téli időt Európába?

A légkörben számos bonyolult összefüggés, folyamat van, amelyek közül egyik-másik hatását saját bőrünkön is érezhetjük. Ki gondolná például, hogy a több, mint 20-30 km magasságban található légköri réteg, az ún. sztratoszféra viselkedésének megváltozása havazást, viharos szelet hozó ciklonok kialakulásához vezethet?

Télen a sarkvidékek alig, vagy egyáltalán nem kapnak fényt, ezért ott jelentősen lehűl a levegő. Több 10 km magasságban, ahol a felszín zavaró hatása már nem érvényesül, ilyenkor egy közel szabályos hideg levegőkorong alakul ki, ami egy óriási ciklonként képzelhető el. Alapesetben ez a korong csak forog körbe, és nem engedi a hideg levegőt az egyenlítő felé áramlani. Ha viszont valami zavar támad, akkor a korong instabillá válik, és akár szét is eshet, két vagy több kisebb korongra.

Mitől válhat instabillá? Amikor „lentről”, tehát a troposzférából (a légkör azon része, ahol a minket érintő időjárás java zajlik) a nagy időjárási rendszerek „meglökik” a fölöttük lévő légkört, és energiát adnak át, akkor időnként megfigyelhető a sztratoszféra melegedése. Ha pedig a hideg korong melegszik, akkor már könnyebben alakul ki belőle több kisebb korong. Ez a jelenség önmagában viszonylag nagy biztonsággal előrejelezhető, hatásai viszont már sokkal kérdésesebbek.

A sztratoszféra melegedése már az előző hetekben megkezdődött, jelenleg pedig legalább két határozott örvény figyelhető meg benne, tehát a nagy örvény szétvált. Ennek köszönhetően jó ideje az Atlanti-óceán felett anticiklon, Európa keleti területei felett pedig ciklonok a meghatározóak. Mivel a Kárpát-medencébe így észak felől érkeznek a csapadékot adó felhők, ezért több alkalommal is havazott és még havazhat is a következő napokban. A helyzet ugyanis még egy ideig nem fog jelentősen változni…

A folyamat iránt érdeklődők a Sudden Stratospheric Warming és a Polar Vortex Split kifejezésekre keresve találhatnak több információt.

Az alábbi videón egy korábbi eset látható, ahol az említett korong szétesik.