2024. április 16. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. november 7. 09:35

Fellőtték az európai poláris meteorológiai műholdcsalád harmadik tagját

Magyar idő szerint 2018. november 7-én 1 óra 47 perckor sikeresen fellőtték az Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete (EUMETSAT) és az Európai Űrügynökség (ESA) által közösen épített Metop-C meteorológiai műholdat a Francia Guayanában lévő Kourouból egy Szojuz ST-B rakéta segítségével.

A Metop-C az európai poláris műholdcsalád harmadik tagja, amely várhatóan 2025-ig biztosítja a légköri méréseket. A műholdon lévő műszerek elsősorban a légköri nedvesség és hőmérséklet függőleges profil-mérését, felhő-, tengerfelszíni szél-, és csapadék-méréseket, illetve a légkörben található gázok koncentrációinak meghatározását teszik lehetővé.

Az EUMETSAT napszinkron pályán keringő Metop műholdcsaládjának tagjait öt év szolgálatra tervezték, de máig működnek a 2006-ban fellőtt Metop-A és a 2012-ben fellőtt Metop-B műholdak is.

A három műhold együttes - jobb és gyakoribb - adatai elengedhetetlenek az időjárás-előrejelző modellek és az éghajlatkutatás számára. Például az egymás után repülő holdak képei segítségével, a felhők elmozdulásából pontosabban számíthatók a szélvektorok.

 

 

További információkat a Metop műholdcsaládról és a fellövésről az alábbi honlapokon található:


Metop-C fellövése Kourouból (forrás: ESA)


Metop-C műhold (forrás: EUMETSAT)