2024. április 19. péntek
Tanulmányok

HungaroMet: 2012. október 19. 17:00

A köd és a Nap „csatája” Sopronért

Bár az ország túlnyomó részén napközben még a napsütésé volt a főszerep, a Sopron környékén élők már egy kis ízelítőt kaptak a köd és a Nap csörtéjéből, amit végül fényesen ragyogó csillagunk nyert.

Csonka Tamás


Az elmúlt napokban egy anticiklon húzódott a Kárpát-medence fölé, így a frontok messze elkerülik térségünket (1. ábra). Ennek köszönhetően az éjszakai köd megszűnését követően általában napos száraz az idő. Ma azonban az északnyugati határvidéken, - kiemelten Sopron környékén - igen későn, csak 15 óra után oszlott fel a köd, illetve az abból kialakult alacsonyszintű rétegfelhő (hivatalos elnevezéssel: sztrátusz/Stratus, jelölés: St).

 1. ábra

 1. ábra
Időjárási helyzet Európában 2012.10.19. 2:00 óra (0 UTC)


Október második felétől a csökkenő besugárzás (a Napból érkező egységnyi felületre jutó sugárzási energia) miatt az éjjel és reggel kialakuló köd, illetve rétegfelhőzet egyre nehezebben oszlik föl, míg október végén, november elején a napsugárázás önmagában (élénk vagy erős szél nélkül) többnyire már nem képes megszüntetni a ködöt vagy alacsonyszintű felhőtakarót. Ma délután a Nap ereje még elég volt arra, hogy visszaszorítsa a ködöt, illetve rétegfelhőt; ezt láthatjuk a hurokfilmen, amely reggeltől kora délutánig mutatja a „csatát” (2. ábra).

 2. ábra

2. ábra
MSG Kompozit Natural hurokfilm és megfigyelt időjárási helyzetkép 2012. október 19.
08:25 - 15:10 óra között (szürke: köd, vagy rétegfelhő)


A ködös, felhős területen a hőmérséklet is jócskán elmaradt a napos tájakétól, míg Sopron környékén 14-15 fok körül volt a csúcshőmérséklet addig délen egészen 23-26 fokig melegedett a levegő. A 3. ábra a 15 órakor mért hőmérsékletet mutatja, amelyen látható, hogy Vas megyében már 20 fok körül volt a hőmérséklet, mert ott hamarabb feloszlott a köd, illetve megszűnt a felhőzet, mint Sopronban.

 3. ábra

3. ábra
Hőmérsékleti mező; 2012. október 19. 15 óra


Az előrejelzések szerint az ünnepi hosszú hétvégén, mind nagyobb területen képződik éjjel köd vagy alacsonyszintű felhőzet, amely napközben a legtöbb helyen továbbra is feloszlik, de kezdetben inkább csak a Dunántúl egyes részein, később már másutt is lehetnek tartósan párás, ködös tájak is.


Készült: 2012. október 19.