2024. április 19. péntek
Tanulmányok

HungaroMet: 2015. június 8. 17:44

Összefoglaló a május 20-i viharvadászatról

A május meghozta a szupercella özönt hazánkba. A május 13-i események után egy héttel, május 20-ára ismét egy olyan időjárási helyzet állt elő, ami kedvezett a szupercellák kialakulásának. A Viharvadászok Egyesülete az Országos Meteorológiai Szolgálat támogatásával ismét a viharok nyomába eredt, hogy tovább gazdagítsa a hazánkban kialakuló zivatarokról szerzett terepi ismereteket.

Kun Sándor (Viharvadászok Egyesülete)


2015. május 20-án újból sikeres vadászatot bonyolított le a Viharvadászok Egyesülete a Kisalföld és Bakony térségében. Az egy héttel korábbihoz hasonlóan elsőként az Alpokból érkező szupercellás zivatart sikerült levadászni Celldömölk külterületén (1. és 2. kép).

1. kép

1. kép: Impozáns struktúrájú szupercella és annak falfelhője

2. kép

2. kép: A szupercella hosszan elnyúló falfelhője hátulról fényképezve


A zivatar a radarképek tanúsága szerint is markáns szupercellás jegyeket mutatott: hosszú élettartam, a többi zivataréhoz képest eltérő irányú mozgás, időnként kampós echó elrendeződés (3. kép).

 3. kép

3. kép: Sárga nyíllal jelölve a megfigyelt szupercella a radarképen


Ezt követően kissé délebbre húzódva Tüskevárnál figyeltünk meg egy multicellás zivatart, melyen később szupercellás jegyek jelentek meg (4. kép). Csapatunk folyamatosan videóra is vette az eseményeket, így sikerült elkapnunk nappali lecsapó villámokat a zivatarból (5. kép).

 4. kép

4. kép: Forgásra utaló lencseszerű feláramlási alap

 5. kép

 5. kép: Videóból kivágott pillanatkép egy lecsapó villámról Tüskevár határában


Közben kezdett megerősödni és terebélyesedni egy délnyugat felől érkező szupercella, ami a Balatont már teljes kifejlett állapotában ostromolta. Emiatt a csapat a Bakony felé indult, hogy a HP szupercellát (High Precipitation, azaz nagy csapadékú) megfigyelhesse (6. kép). A zivatar az idő előrehaladtával egy kisebb skálájú viharrendszerbe (mezoléptékű konvektív rendszer) ágyazódott be, mely a radarokon íves formát vett fel (7. kép).

 6. kép

 6. kép: Több rétegű peremfelhő a Bakony felett

 7. kép

7. kép: Balaton térségében összeálló mezoléptékű konvektív rendszer

Közben Csirmaz Kálmán kolléga a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban is résen volt (nem lehetett nehéz dolga, hiszen pont telibe kapta a cella Siófokot), és megörökítette a világvége hangulatú peremfelhő áthaladását (8. kép). Sőt, az eseményről videót is készített.

 8. kép

 8. kép: A szupercella érkezése Siófokra (Csirmaz Kálmán felvétele)


Az írás bővebb, további érdekességeket és információkat tartalmazó változata elérhető a szupercella.hu oldalán.