Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. július 19. péntek

Az időjárási helyzet Európában

Európa fölött összesen három nagyobb ciklon örvénylik. Az első épp a Brit-szigeteket éri el, és okoz borongós, esős időt. Kissé keletebbre Izlandtól az Alpokig húzódó alacsonynyomású képződmény található, amely menetén szintén erősen felhős vagy borult az ég, illetve eső, zápor egyaránt előfordul. A harmadik ciklon a Kelet-európai-síkság felett helyezkedik el. Ebben a légörvényben a záporok mellett már heves villámtevékenységgel járó zivatarok is előfordulnak. Szárazföldünk délnyugati, déli részein ezzel szemben nyugodt időjárás jellemző, továbbá egyre inkább a magasnyomás kezd a meghatározóvá válni. Ennek hatására általában kevés felhő, sok napsütés a jellemző. A legmelegebb területeket is itt találjuk, egész pontosan az Ibériai-félsziget déli részén, ott 35, 37 fokig melegszik fel a levegő. Európa középső részeken 25 és 30 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A leghidegebb területeken alig találunk 10 fok alatti maximumértéket. A Kárpát-medence fölé szombat estig változó nedvességtartalmú, kissé melegebb légtömegek érkeznek, így jóformán mindenütt 30 fok körüli maximumra számíthatunk.

Magyarország időjárása

Csütörtökön a többórás napsütés mellett összességében sok felhő volt az égen. Zápor, zivatar délelőtt elsősorban a Dunántúlon és a főváros tágabb környezetében, később már keletebbre is kialakult. A hőmérséklet csúcsértéke 24 és 29 fok között változott. Az éjszaka első felében még előfordultak zivatarok északkeleten és délen, majd megszűnt a csapadék. Hajnaltájt már csak délen volt felhős az ég, sokfelé párássá vált a levegő. Hajnalra általában 10 és 17 fok közé hűlt le a levegő, de Zabaron 7 fokot mértek. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 19 mm között változott, de Súr településen 37 mm-t jelentettek. Délelőtt országszerte napos idő volt a jellemző kevés fátyolfelhővel, azonban a déli órákhoz közeledve gomolyfelhők képződtek, és már az Északi-középhegységben megjelentek az első záporok. A hőmérséklet 11 órára 24 és 28 fok közé emelkedett. A Balaton hőmérséklete Siófoknál ugyanekkor 21 fok volt.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke 19,9 fok volt, ez 2,1 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 26 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1017 hPa, alig emelkedik.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, éjszaka nyugat felől fokozatosan kiderül az ég, de északkeleten, keleten felhősebb marad az idő. Ma a záporok, zivatarok szórványosan, elsősorban az északi megyékben, hegyvidékeink közelében alakulhatnak ki, majd onnan sodródhatnak tovább keleties irányba. Este, illetve szombaton az ország északkeleti harmadában képződnek újabb záporok, zivatarok. A légmozgás ma többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, szombaton megélénkül a délies szél. Zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között várható. A hidegre érzékeny helyeken 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 28 és 33 fok között alakul.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Nagyobbrészt napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, több felhő vasárnap délután valószínű. Északkeleten, északon fordulhat elő helyenként zápor, kezdetben zivatar is.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 30, 34 fokról az időszak második felére 26, 31 fokig csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. július 18. 19,9 °C -2,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 40,0 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,2 °C (1970)

OMSZ: 2019. július 19. 12:08 (10:08  UTC)  [pdhw]