Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. március 18. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

Anticiklon helyezkedik el az óceán felett, amely benyúlik az Ibériai-félsziget és Franciaország fölé, ezért ott sokat süt a nap, csapadék inkább csak a hegyekben, illetve északabbra, az anticiklon peremén fordul elő. A csúcshőmérséklet többnyire 12 és 20 fok között alakul, de Spanyolország déli és keleti részén ennél melegebb is előfordul. Ugyancsak magasnyomás nyúlik be Szibéria felől Oroszország fölé, ahonnan szintén elvétve jelentenek csapadékot, a hőmérséklet 5 fok alatt marad. Felhősebb az ég, éjszakánként sokfelé képződik köd, helyenként zúzmarával. Kontinensünk középső tájain mozgalmasabb az idő, amelynek egy markáns ciklon az oka. Ennek középpontja Svédország déli része felett van, melegfrontja Belorusszián át, hidegfrontja pedig Lengyelországon át az Alpokig húzódik. A frontok mentén és a ciklon középpontja térségében erősen felhős vagy borult az ég, és főként a Balti-tenger térségében és az Alpokban van nagyobb mennyiségű csapadék. Ennek halmazállapota többnyire eső, csak a legészakibb tájakon, illetve a hegyekben esik a hó. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon 5 fok körül, délebbre 15 fok felett alakul, a Balkánon 20, 25 fok között változik. Kedd estig a Kárpát-medencén is átvonul a hidegfront, mögötte több fokkal hidegebb légtömeg áramlik.

Magyarország időjárása

Vasárnap száraz, napos idő volt, emellett több-kevesebb fátyolfelhő is előfordult. A hőmérséklet csúcsértéke 18 és 24 fok között változott. Éjszaka eleinte túlnyomóan derült volt az ég, majd nyugat felől erősen megnövekedett a felhőzet, és az éjszaka második felében a Dunántúl nyugati felén már eső, zápor is előfordult. Megerősödött, néhol viharossá fokozódott az északnyugati szél. Hajnalra 0 és +10 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 5 mm között volt. Délelőtt a Tiszántúlon változóan, másutt többnyire erősen felhős volt az ég, az ország északnyugati harmadában esett az eső. Több helyen megerősödött, néhol viharossá fokozódott az északnyugati szél. A hőmérséklet 11 órára 4 és 15 fok közé emelkedett, nyugaton volt a hidegebb.

A főváros külterületén vasárnap a hőmérséklet napi középértéke 12,4 fok volt, ez 5,9 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 9 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1015 hPa, mérsékelten emelkedik.

Előrejelzés az ország területére kedd estig:

Ma a Tiszántúlon változóan, másutt többnyire erősen felhős lesz az ég, több helyen alakul ki eső, zápor. Éjszaka a Tiszántúlon is megnövekszik a felhőzet, egyre inkább keleten fordulhat elő csapadék. Hajnalban északon, északkeleten szakadozottabb lesz a felhőzet. Holnap a nap nagy részében erősen felhős lesz az ég, de időnként elvékonyodik, majd késő délutántól északnyugat, nyugat felől felszakadozik, estétől csökken a felhőzet. Számottevő csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik, ma kezdetben főként a magasabb helyeken még egy-egy viharos széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 9 és 14 fok között alakul.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem várható.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén kizárt.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul, de csütörtökön ennél néhány fokkal hidegebb, szombaton enyhébb valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 14 fokról 15, 20 fokig emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. március 17. 12,4 °C +5,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 24,0 °C (1921) legalacsonyabb hőmérséklet: -10,0 °C (1925)

OMSZ: 2019. március 18. 12:18 (11:18  UTC)  [pdhw]