Időjárási Napijelentésről
Az Időjárási Napijelentés az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos kiadványa, melynek célja, hogy képet adjon Magyarország előző napi időjárásáról, ugyanakkor a benne szereplő adatok csak elsődleges ellenőrzésen estek át, ezért hivatalos igazolásban nem használhatók.
Az első oldali szöveges jelentésben Európa és Magyarország időjárási helyzetről olvashatunk. Ugyanitt a rövid és középtávú előrejelzés mellett megtalálható az 1871 óta - az adott napon - Budapesten mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek, illetve a sokévi átlag, és az attól való eltérés. A belső oldalakon Magyarország meteorológiai állomásain mért, illetve észlelt hőmérséklet, csapadék, szél, napfénytartam, stb. adatok láthatók. Az egész Európát magában foglaló fronttérkép a negyedik oldalon tekinthető meg.
A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 100 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első példányát 1893. július 1-én adták ki és jelenlegi formáját 2012-ban nyerte el.
A kiadvány digitalizált formában megtalálható a honlapon, 2005-től kezdődően.
2015. július 8-tól az Időjárási Napijelentés kiadványában a radiációs minimum adat helyett az automatikusan mért felszínközeli hőmérséklet minimuma adat szerepel. További részletek olvashatók az OMSZ hírekben.

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. május 24. péntek

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nagyobb részének időjárását ciklonok alakítják. A Skandináv-félsziget fölött örvénylő alacsonynyomású képződmény frontjai egymást követik Észak-Európában, így arrafelé szeles, változékony idő a jellemző ismétlődő esővel, záporral. Sekély ciklon található a kontinens nyugati partjainál, valamint a Kárpát-medencétől kissé keletre, ennek következtében ezeken a vidékeken is gyakran erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor, főként Kelet-Európában zivatarok is kialakulnak. A ciklonok közé egy magasnyomású képződmény nyúlik be délnyugatról, melynek hatására Németországban, a Benelux-államokban, valamint az Alpok és az Appennini-félszigeten a napsütés a domináns, a megnövekvő gomolyfelhőzetből csak néhol alakul ki helyi zápor, zivatar. A leghidegebb a kontinens középső, valamint északi részén van, ahol nagyobb területen 15 fok alatt marad a hőmérséklet, sőt, a Skandináv-félsziget északi partvidékén 5 fok alatti csúcsértéket is regisztrálnak. A Baltikum területén, Ukrajnában, illetve a szárazföld nyugati vidékein ugyanakkor a sokévi átlagnál melegebb az idő, délután 22 és 28 fok közötti értékeket mutatnak a hőmérők, de az Ibériai-félszigeten néhol a 30 fokot is eléri a hőmérséklet. Szombat estig nyugat, délnyugat felől szárazabb léghullámok áramlanak a Kárpát-medencébe, ezért keleten is kevesebb záporra, zivatarra, több napsütésre lehet számítani erősödő nappali felmelegedés mellett.

Magyarország időjárása

Csütörtökön lassanként szakadozott, gomolyosodott a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap, késő délutántól pedig a felhőzet csökkenése is elkezdődött. Északkeleten azonban végig erősen felhős volt az ég, és ott többfelé fordult elő zápor, néhol zivatar. Másutt csak helyenként hullott csapadék. Kora délutánig többfelé fújt erős, az Észak-Dunántúlon helyenként viharos északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 14 és 21 fok között változott. Éjszaka a Dunántúlon tovább csökkent a felhőzet, keletebbre azonban erősen felhős maradt az ég, és arrafelé szórványosan alakultak ki záporok. Hajnalra szeszélyes területi eloszlásban 6 és 14 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon általában csapadéknyom és 20 mm között volt, de északkeleten néhol ennél lényegesen több esett, a legtöbbet, 27 mm-t Miskolcról jelentették. Délelőtt is a Dunántúlon volt a kevesebb, keletebbre a több felhő. A középső, illetve a keleti tájakon szórványosan zápor is előfordult. A hőmérséklet 11 órára 14 és 20 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 13 fok volt.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke 14,4 fok volt, ez 2,7 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 18 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1013 hPa, alig változik.

Előrejelzés az ország területére szombat estig:

Ma a Dunántúl nyugati felén többnyire gyengén felhős napos idő lesz. Keletebbre azonban közepesen és erősen felhős időszakok váltakozása mellett kevesebb napsütésre lehet számítani, és a középső, valamint a keleti megyékben több helyen alakul ki zápor, zivatar. Éjszaka mindenütt csökken a felhőzet, kezdetben keleten egy-egy zápor még lehet. Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett sokat süt majd a nap, főként a keleti tájakon lesz erősebb a gomolyfelhő-képződés, amelyből elszórtan várható záporeső, zivatar. A délután folyamán a nyugati határvidéken sem lehet kizárni egy-egy zápor, zivatar kialakulását. Az északnyugati szél többször megélénkül, ma főként a Bakony és a Balaton környezetében erős széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 13 fok között alakul, keleten az enyhébb értékekkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 20 és 25 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

A kezdeti napos időt követően hétfőre erősen megnövekszik a felhőzet, és a jövő hét első felében ismétlődő esőre, záporokra kell számítani, zivatarok is kialakulnak.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet keleten 23, 24, nyugaton kezdetben 20, később 17, 18 fok körül várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. május 23. 14,4 °C -2,7 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 32,6 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: 0,4 °C (1955)

OMSZ: 2019. május 24. 12:50 (10:50  UTC)  [pdhw]