2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. március 18. 13:59

Tovább nő a csapadékhiány

Ismét az átlagosnál melegebb és az ország nagy részén szárazabb hét áll mögöttünk, és az előrejelzések szerint az előttünk álló héten sem lesz ez másként. Főként az Alföld területén fokozódott a vízhiány, és a héten is csak hétfőn és vasárnap lehet némi csapadékra számítani, pedig az őszi vetések fejlődéséhez nagy szükség lenne a meleg mellett a nedvességre is.

Az elmúlt héten bár többször is esett, de az 5 mm-t csak a Dunántúl északi harmadán illetve az ukrán határ mentén haladta meg a lehullott csapadék mennyisége. A délnyugati országrészben és az Alföld túlnyomó részén is 1 mm alatt maradt a heti csapadékösszeg (1. ábra).

A heti középhőmérséklet pár fokkal az átlagos érték fölött alakult azzal együtt is, hogy a hét első felében sokfelé voltak éjszakai fagyok, sőt szerdán hajnalra a déli tájakon is többfelé hűlt -5, -7 fokig a levegő (2. ábra). Ugyanakkor vasárnap 19–24 fokig emelkedett a hőmérséklet. A talaj hőmérséklete általában 6 és 9 fok között alakult a héten.

A Duna-Tisza közén és foltokban a Tiszántúlon is az aszály jelei mutatkoznak. A talaj nedvességtartalma a felső 20 cm-es talajrétegben 40%, a Dél-Alföldön 30% alá csökkent (3. ábra), ami már kritikusan alacsony érték. Emellett a mélyebb rétegekben is szükség lenne további nedvességre. A telítettséghez képesti vízhiány a felső egy méteres rétegben északon 25–40 mm, a déli országrészben jellemzően 70–120 mm között van (4. ábra).

A meleg időben a fejlődésben lévő őszi vetések mélyre lenyúló gyökerei a legtöbb helyen még elegendő nedvességet találnak a talajban, de a további jó ütemű fejlődéshez igen nagy szükség lenne kiadós csapadékra.

Egy vegetációs időszak gyors áttekintéséhez új típusú grafikont mutatunk be, melyet agrogramnak neveztünk el (5., 6. ábra). A grafikonok célja, hogy könnyű áttekintést adjanak az adott növény számára optimális időjárási körülményektől való eltérésről a növény vetésétől az aratásig tartó időszakban. Jelen esetben az agrogramon az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be különböző helyekre. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy –többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen). Az aktuális értékeket tekintve a hőmérséklet, illetve a hőösszeg országszerte az optimális értékek fölött jár, az összegzett csapadékban Győr térségében kisebb (30 mm), míg Kecskemét környékén jelentős (120 mm) hiány mutatkozik, mely a talajnedvesség értékeiben is megjelenik.

A vegetációs időszak kezdetével ismét megjelenítésre kerülnek a műholdas NDVI vegetációs index térképek. A február végi, március eleji állapotot tükröző legfrissebb térképeinken az látszik, hogy a zöld tömeg mennyisége a Dunántúlon és az északi országrészben magasabb a Tiszántúli tájakhoz képest. Az évszaknak megfelelően természetesen még elég alacsony ez az érték, elsősorban az őszi vetések mennyiségét, és fejlettségi szintjét tükrözi, a természetes növényzet NDVI értéke ebben az időszakban még nagyon alacsony. Ugyanakkor kirajzolódnak a vízhiánnyal küzdő dél-alföldi területek is.

Az előttünk álló hét első napjaiban átvonul fölöttünk egy hullámzó frontrendszer, melyből többfelé várható eső, de a csapadék mennyisége csak az Őrség és a Zalai dombság területén haladja meg az 5 mm-t, máshol általában 2 mm alatt marad. A hét további részében csak súrolják térségünket az időjárási frontok, de jellemzően száraz marad az idő, sok lesz a napsütés, és a megelőző időszakhoz képest mérséklődik a szél. Visszatérnek a hajnali fagyok, de -5 fok alatti hőmérséklet nem valószínű. A hétvégéhez képest lehűl az idő, a hét első felében 9 és 13 fok körül alakul a legmelegebb órák hőmérséklete, majd csütörtöktől ismét melegedés kezdődik a hét második felében már 20 fok közeli maximumokkal. Újabb hidegfront vasárnap valószínű, de a jelenlegi számítások szerint kiadós csapadék ebből sem várható. A szárazság miatt továbbra is nagy a veszélye a vegetációs tüzeknek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2019. március 18.


1. ábra: 7 napos csapadékösszeg 2019. március 17-én (mm)


2. ábra: Minimum hőmérsékletek 2019. március 13-án (Celsius fok)


3. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj fölső 20 cm-es rétegében 2019. március 17-én (%)


4. ábra: A talaj felső 1 m-es rétegében a telítettséghez hiányzó nedvesség 2019. március 17-én (mm)


5. ábra: Őszi vetésekre szóló agrogram Győr térségére 2019. március 17-ig


6. ábra: Őszi vetésekre szóló agrogram Kecskemét térségére 2019. március 17-ig