2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. január 14. 14:19

Őszi vetések nagy felbontású műholdképeken

E heti elemzésünkben a megszokott információk mellett őszi vetéseket mutatunk be vasárnap készült, nagy felbontású műholdképeken a hómentes nyugati országrészről.

Az előző hét hideg, havas idővel indult, több frontrendszer is áthaladt fölöttünk. Különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok váltották egymást nagy sebességgel. A hét eleji hideg után a hét közepén enyhült, péntekre hűlt, majd a hét végén ismét enyhült az idő. Az enyhébb idő jellemzően a nyugati országrészben volt: miközben délnyugaton kedden jelentősen megenyhült az idő, ugyanakkor keleten a hét legvégéig kitartott a havas időjárás. Hétfőn és kedden, valamint pénteken és szombaton reggel is sokfelé volt a havas északkeleti területeken -15 fok körüli fagy. A leghidegebb reggel a héten kedden alakult ki, -16, -19 Celsius fok is előfordult. A több hullámban érkező egyre enyhébb léghullámok hatására délnyugaton vasárnap viszont már +10 Celsius fokig melegedett a levegő. A nyugati országrészben már egyáltalán nincs hó, a legtöbb helyen csak foltokban van, és hétfőn már az egész országban olvadt. Összefüggő hó (a hegyeinket nem számítva) inkább már csak az északkeleti, keleti határ közelében van. A sok frontátvonulás ellenére viszonylag kevés csapadék hullott az országban az elmúlt héten (az északnyugati áramlásnál a nedvesség döntő része a határon túli hegyek északi oldalánál csapódik ki). Csak az ország északnyugati és északkeleti csücskében, valamint a Főváros környékén hullott 10 mm-t meghaladó mennyiség, másfelé jellemzően 5 mm alatt maradt. Különösen délnyugaton esett kevés az elmúlt hetekben, arrafelé a 100 mm-t is meghaladja már a csapadékhiány (1. ábra). A talaj a nagy hidegek ellenére, a hó szigetelő hatása miatt csak kisebb körzetekben fagyott 5 cm mélyen, sokfelé egyáltalán nincs fagy a talajban. A talaj felső 20 cm-es rétege országszerte nedvességgel telített, délnyugaton ettől kissé szárazabb, az ország nagyobb részén az 50 cm-nél mélyebb rétegekben azonban még bőven van hely további nedvességnek.

Naptárilag a meteorológiai tél közepénél járunk, mely eddig kedvezően alakult: bár volt kemény hideg is, melyre a kártevők miatt is szükség van, de fagy nem károsított. A csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódik a talajban, főleg a déli, délnyugati területeken kellene még akár 100 mm csapadék is tavaszig szép egyenletes időbeli eloszlásban. Ehhez a légköri áramlás délnyugatira kellene forduljon, melyre az előttünk álló hét végétől van esély.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus programjának része a Sentinel műholdcsalád, melyen számtalan mérőeszköz pásztázza bolygónkat. A Sentiel-2-es műhold nagy felbontású felvételeiből a téli Tisza-tóról már mutattunk be képeket, itt a hómentes nyugati országrészről, az őszi vetéseket emeltük ki egészen friss, vasárnap készült mérések alapján (2., 3., 4., 5. ábra). A képeken az őszi vetések narancsos színnel vannak kiemelve, az egyes táblák jól elkülöníthetőek. Az intenzív, táblán belül egységes színű táblák egyöntetű, jól fejlett állományokat mutatnak. A 6. ábrán, az előző területtől kissé keletebbre, valós színezést használtunk, melyen a fehér foltok a havat mutatják (a kép bal fölső sarkában egy felhőpamacs is fehérlik). A kép érdekessége, hogy a hóréteg elhelyezkedéséből szépen kirajzolódik a szél munkája. Sok táblán látható ugyanis, hogy azok északnyugati, szélárnyékos sávjában halmozta fel a szél a havat, míg a táblák más részei már hómentesek. A hó teljes olvadása után ezek a táblarészek jóval nagyobb csapadékbevételhez jutnak, mint a tábla többi része. Mivel ez telente viszonylag sűrűn előforduló jelenség, így évek alatt a talaj szerkezetében is eltérések alakulhatnak ki a táblán belül.

Az előttünk álló hét első felében még északnyugat felől érkeznek nagy sebességgel időjárási frontok hazánk fölé, majd a hét második felétől délnyugatira fordul az áramlás, és folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő.  Gyengén és erősebben felhős időszakok és területek váltakoznak, majd péntektől több lesz a felhő. Jelentősebb mennyiségű csapadékra nincs kilátás a héten, de többször, többfelé várható gyenge eső, havas eső, a hét első felében akár havazás. Az összmennyiség azonban csak 2-8 mm között valószínű az országban. A hétfői szeles időjárás kedden is folytatódik, és csak szerdán a nap második felére mérséklődik számottevően a szél, de a Dunántúl déli felén még csütörtökön is számítani kell erős széllökésekre. A hőmérséklet néhány fokkal az átlagos értékek fölött alakul a héten. Bár hétfő estétől lehűlés kezdődik, és kedden hajnalban északon és keleten -5 fok alá hűl a levegő, máshol pár fokkal fagypont alatt alakul a hőmérséklet. A többi napon sokfelé fagymentesek lesznek az éjszakák, csütörtökön és vasárnap reggelre csökken nagyobb területen kevéssel fagypont alá a levegő hőmérséklete. A maximum értékek északon, északkeleten általában 5 fok körül, kissé az alatt, a déli, délnyugati országrészben a hét közepén 10 fok körül alakulnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2019. január 14.


1. ábra: Az elmúlt 90 nap (2019. január 13-ig) csapadékösszegének eltérése az átlagtól (mm)


2. ábra: Az őszi vetések Sentinel műholdképen Répcelak környékén narancsos színnel kiemelve 2019.01.13-án


3. ábra: Az őszi vetések Sentinel műholdképen Sárvár környékén narancsos színnel kiemelve 2019.01.13-án


4. ábra: Az őszi vetések Sentinel műholdképen Zalakaros környékén narancsos színnel kiemelve 2019.01.13-án


5. ábra: Az őszi vetések Sentinel műholdképen Nagykanizsa környékén narancsos színnel kiemelve 2019.01.13-án


6. ábra: Havas és hómentes mezőgazdasági táblák Sentinel műholdképen Csorna környékén 2019.01.13-án