2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. december 31. 13:36

Szeles évkezdet

Karácsony hetének változékony, de enyhe, szeles időjárása után az újév is frontokban gazdag héttel köszönt ránk. Főként a Dunántúlon folytatódik a szeles idő, a hét közepétől több fokos lehűléssel. Számottevő csapadék a hétvégén valószínű.

A mögöttünk álló héten többször, többfelé fordultak elő kisebb esők, de 10 mm-t elérő mennyiség csak helyenként, főként a Tiszántúlon hullott. Hótakaró a karácsonyt megelőző olvadás óta nem alakult ki. A csapadék eső formájában esett, havas eső, havazás csak a hegyvidéki területeken fordult elő, de összefüggő hóréteg csak magasabb hegységeinkben található. A talaj felső 20 cm-es rétege a keleti és északi országrészben sokfelé sáros (1. ábra), néhol az alsóbb rétegek is nedvességgel telítettek, bár az Alföld nagy részén az 50 cm-nél mélyebb rétegekben bőven van hely további nedvességnek (2. ábra). Talajfagy továbbra sem fordul elő, az Északi-középhegység térségében és a délnyugati határszélen 1-2 fokos, másutt 3-4 fokos a talajhőmérséklet a felszíntől 5 cm-re.

Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek, nyugalmi állapotban vannak. Az elmúlt héten az ilyenkor megszokottnál 3-5 fokkal melegebben alakult az átlaghőmérséklet. Éjszakánként sem alakultak ki -5 foknál erősebb fagyok, napközben pedig általában néhány fokkal fagypont fölött, a hét elején a Dunántúlon néhol 10 fok körül alakult a legmagasabb hőmérséklet.

Az újév első hetében is több időjárási front vonul át fölöttünk. Erősen és közepesen felhős időszakok és területek váltakoznak. A hétvégéig többfelé várható gyenge eső, havas eső, egy-egy hózápor. Szombaton a jelenlegi számítások szerint 5 mm körüli csapadék érkezhet, keleten hó, a Dunántúlon vegyes halmazállapot valószínű. Szeles lesz az idő, sokfelé kell erős, a Dunától nyugatra többször viharos széllökésekre számítani. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet szerda kivételével fagypont alatt alakul, de -10 fok körüli fagyok egyelőre nem várhatók. Napközben pedig a hét első felében az elmúlt napokhoz hasonlóan pár fokkal fagypont fölött, majd csütörtöktől -2 és +2 fok között alakul a hőmérséklet. A keleti országrészben lesz a hidegebb. A növények telelését veszélyeztető időjárás a héten sem valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. december 31.


1. ábra: A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára
hozzáférhető vízkészlet százalékában (%)


2. ábra: A talaj 50-100 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára
hozzáférhető vízkészlet százalékában (%)


3. ábra: Az elmúlt 5 nap (2018. 12. 30-ig) középhőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)