2024. április 16. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. június 18. 15:10

Átmenetileg visszatér a kánikula

Az elmúlt hetek meglehetősen csapadékos, főként záporos, zivataros időjárása után a héten csökken a csapadékhajlam, elsősorban hétfőn, illetve csütörtökön és pénteken egy hidegfronthoz kötődően lehet esőre, záporokra, zivatarokra számítani, és a hétvégére a meleg is jelentősen mérséklődik.

A mögöttünk álló héten jellemzően 10 és 20 mm közötti csapadék hullott az országban, de ismét igen nagy volt a területi szórás. A Dunántúlon esett több, foltszerűen egy-egy felhőszakadásból akár 60 mm fölötti összeg, az ország északkeleti harmadán viszont néhol teljesen száraz maradt a talaj. A déli országrészben belvízfoltok is kialakultak a hét második felére, és elsősorban itt és a Dunántúl középső részén igen nedves, sáros, a talaj felső rétege. Ezzel szemben a Tiszántúl északi felén komoly vízhiány mutatkozik mind a felső, mind a középső talajrétegekben. A csapadékra mindenhol szüksége volt a talajnak, 50 cm-es mélység alatt az országnagy részén sokat veszített nedvességtartalmából a talaj az elmúlt hetekben, de még jó a vízellátottság.

Az országban a szántóföldi növényeink közül a repce az öregedés-növényelhalás, az őszi búza a viaszérés, a kukorica a 3 szárcsomós, a napraforgó pedig a csillagállapot fenológiai állapotában van többnyire. Az őszi árpa betakarítása már megkezdődött, és a héten a repce és az őszi búza aratása is többfelé elkezdődhet. A korai vetésű kukoricákon helyenként a címer is megjelent. Erdeinkben egyre több a vadon termő gomba. A termésérésben lévő kultúrákat a csapadék már károsan érinti: az esős, viharos idő károkat, terméscsökkenést és minőségromlást okoz a repce, az őszi árpa és búza, valamint a betakarításban lévő gyümölcsök, például a meggy esetén. Ugyanakkor például a kukorica és a napraforgó nagyon meg fogja hálálni az esőt. A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következnek be, a most nedvességgel feltöltődött talaj kedvező feltételeket teremt a kritikus időszakra. Az esős, párás idő viszont a gombás megbetegedéseket is segítette, e tekintetben jelentős javulás várható a héten.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg aránya országszerte magas, az elmúlt hét esős, meleg időjárása után pedig ez tovább fog nőni. A változást mutató térképen a sárga és vörös színek azt mutatják, hogy az őszi búza és a repce a termésérés fázisában jár, már nincs számottevő zöld tömege. Ugyanakkor zöld színek jelzik a kukorica és a napraforgó táblákon az intenzív zöld tömeg növekedését. Az anomália térkép alapján a legtöbb helyen a sokéves átlag fölötti a zöld tömeg aránya.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 600 és 680 foknap között járnak az országban. A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek, időben ez a sokéves átlaghoz képest kb. egy hónapos, a 2017-es évhez képest pedig kb. három hetes előny. Ez azt jelenti, hogy a növények (és a kártevők is) ennyivel hamarabb kapják meg az egyes fejlődési fázisaik eléréséhez szükséges hőmennyiséget.

A felhősebb hétkezdet után sok napsütésre lehet számítani a hét további részében erős UV sugárzással. Kedden és szerdán főként a középső és déli országrészben fordulhatnak elő elszórtan záporok, zivatarok, de jelentős csapadék nem várható. Ismét visszatér a kánikula, csütörtökig sokfelé alakul 30 fok fölött a legmelegebb órákban a hőmérséklet. Csütörtökön a nap második felében északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat, ezért megnövekszik a felhőzet, és csütörtök délutántól péntek délutánig sokfelé kell jelentősebb mennyiségű csapadékra számítani eső, zápor, zivatar formájában. A jelenlegi számítások szerint a keleti, északkeleti országrészben valószínű a nagyobb mennyiség, 20-40 mm, északnyugaton a kevesebb, 5-15 mm. A front átvonulásával megerősödik, illetve viharossá fokozódik az északnyugati szél. Pénteken a nap második felében csökken a felhőzet, és a hétvégén többnyire napos, száraz, de hűvös időre van kilátás. A levegő páratartalma a legmelegebb órákban 35% alá csökken, de nem kell légköri aszálytól tartani, mert a hőmérséklet csak kevéssel 20 fok fölött alakul. Permetezésre a keleti országrészben kedd reggeltől, a Dunántúlon szerda reggeltől csütörtök délig tartó időszak lesz időjárási szempontból a legmegfelelőbb.

Aszály kérdésében döntő tényező az elmúlt időszakban lehullott csapadékmennyiség, illetve az aktuális talajnedvességi viszonyok, melyekről részletes információ érhető el oldalunkon. A Magyar Tudományos Akadémia Kutatóközpontjának munkatársai által kidolgozott algoritmus alapján áll elő a Napi Léptékű Aszályindex mutatószám, mely többek között a talajnedvesség, a talajféleség, a légköri viszonyok alapján határozza meg, hogy a növény mennyit szeretne párologtatni, és ehhez mennyi nedvesség áll a talajban a rendelkezésére. Az MSWD Aszályindex pedig az aszályosság mértékét az alapján jellemzi, hogy mennyi vizet kellene a talajba juttatni, hogy az a növénynek optimális feltételeket teremtsen. Az indexekről részletes leírás itt található.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. június 18.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár