2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. május 31. 13:07

A hétvégére kissé mérséklődik a meleg, és visszatérnek a zivatarok

A hét közepén tapasztalható száraz, és igen meleg idő után péntektől ismét megjelennek a záporok, zivatarok. Eleinte csak elszórtan, majd szombaton és vasárnap már többfelé lehet csapadékra számítani meglehetősen nagy területi változékonysággal. A hétvégére a hőmérséklet is visszaesik pár fokkal, de még ezzel együtt is az ország nagy részén jellemzően napos, kora nyári időre van kilátás.

Az aranyat érő májusi esőből az elmúlt egy hétben is igen nagy területi változékonysággal 0 és 50 mm közötti mennyiség esett. Foltszerű felhőszakadásokból hullott a nagyobb mennyiség, de körülbelül az ország területének a felén, jellemzően a középső országrészben 3 mm alatt maradt május utolsó hetének csapadékösszege. Fejlődésének jelenlegi szakaszában a legtöbb szántóföldi növény további csapadékot igényelne.

A május az átlagosnál melegebb, és az ország nagy részén szárazabb és naposabb volt. A csapadékösszeg országosan 15 és 100 mm között alakult, és a bő intervallum is mutatja, hogy többnyire záporokból, zivatarokból esett. Ez a mennyiség a legtöbb helyen jóval, többfelé akár 30 mm-rel is elmarad az átlagos májusi értékektől. Ugyanakkor az átlaghőmérséklet 3-4 fokkal meghaladta az ilyenkor megszokottat. Ebből adódóan a talaj felső 50 cm-es rétegének vízellátottsága is nagy különbségeket mutat az országban. Elsősorban a középső országrészben rendkívül száraz a talaj, és foltszerűen vannak igen nedves területek is. 50 cm-es mélység alatt még mindig bőven van nedvesség a talajban.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek országosan 400 és 480 foknap között járnak. A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek. A növekedés az előrejelzés szerinttovábbra is intenzív marad, hőösszeg tekintetében június közepére egy hónappal a sokéves átlag, és bő két héttel a tavalyi értékek előtt járunk majd, ami azt jelenti, hogy a növények (és a kártevők is) ennyivel hamarabb kapják meg az egyes fejlődési fázisaik eléréséhez szükséges hőmennyiséget.

Az országban a szántóföldi növényeink közül a repce a magképződés, az őszi búza egyre többfelé a szemfejlődés, a kukorica jellemzően 1 szárcsomós, a napraforgó pedig a szárnövekedés fenológiai állapotban van, a szőlő virágzása lassan véget ér, helyenként már megkezdődött a gyümölcskötődés. Az állományok általában jól fejlődnek, de ezzel együtt a gyomok is, ugyanakkor sokfelé további csapadékra lenne szükség az optimális fejlődéshez.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg aránya országszerte magas. A változást mutató térképen, összehasonlítva az előzőekkel egyértelműen látszik, hogy a növekedés többfelé leállt, hiszen az őszi búza és a repce zöld tömege már nem növekszik. Az anomália térkép alapján a sokéves átlag fölötti, vagyis az ilyenkor megszokottnál fejlettebb a vegetáció, a hetek óta tartó nyári idő miatt előrébb tart a fejlődésben.

Az előttünk álló héten fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, de jellemzően napos időre van kilátás. Záporokra, zivatarokra minden nap számítani lehet, a hétvégén nagyobb valószínűséggel az ország keleti felén. Összességében 5 és 15 mm közötti csapadékra van kilátás, de lokálisan, egy-egy felhőszakadásból ennél jóval több is hullhat. A zivatarok környezetét leszámítva nem lesz különösen szeles idő, bár szombaton és vasárnap napközben többfelé megélénkül a nyugati, északnyugati szél, a többi napon azonban nem zavarja szél a permetezést. A legmelegebb órák hőmérséklete péntekig még nagy területen meghaladja a 30 fokot, és ehhez mindössze 30% körüli relatív nedvesség párosul, ami az érintett területeken légköri aszályt eredményez. Szombattól pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, és a legtöbb helyen megszűnik az átmeneti levélhervadással járó légköri aszály is.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. május 31.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza