2018 őszének időjárása


Mindhárom őszi hónap melegebb volt a szokásosnál, és ezzel a 2. legmelegebb őszt tudhattuk magunk mögött 1901 óta. A szeptember mintegy 1,5°C-kal, az október 2,4°C-kal, a november pedig 2°C-kal múlta felül az 1981-2010-es átlagot. Csapadék tekintetében az évszak szárazabb volt az átlagnál. A hónapokat tekintve a szeptember átlag körülinek, míg az október és a november szárazabbnak bizonyult az ilyenkor megszokottnál. Az előbbi esetében a normál 41%-a, míg az utóbbi esetében az 1981-2010-es sokévi átlag 84%-a adódott. Összességében országosan 22%-kal hullott kevesebb csapadék a szokásosnál az ősz során.
 
Az őszi időszakot az SPI3 novemberi eloszlása jellemzi (12. ábra). Látható, hogy a sokévi átlagtól elmaradó csapadékmennyiség jellemezte az őszt. Az ország nagy része az enyhén száraz kategóriába tartozik. Nagyon száraz területek is előfordultak, leginkább a délkeleti országrészben, a Szamosközben pedig extrém száraz kategória is jelentkezett. Csapadékosabb területek a Dunántúl északi részén voltak.
12. ábra
A háromhavi SPI területi eloszlása 2018 novemberben
A novemberi SPI6 a június és november között lehullott csapadékmennyiséget viszonyítja az 1961-1990-es átlaghoz (13. ábra). Ebben a féléves időszakban leginkább átlag körüli csapadékmennyiség hullott. Előfordultak azonban extrém nedves és extrém száraz kategóriájú területek is. A Nyírség-Hajdúság területén és a Bodrogközben nagyon száraz, a Szamoshát térségében extrém száraz időszak is fellépett. A Bakonyban azonban nagyon nedves és extrém nedves területek is megjelentek.
13. ábra
A hathavi SPI területi eloszlása 2018 novemberben