2018 őszének időjárása


Mindhárom őszi hónap melegebb volt a szokásosnál, és ezzel a 2. legmelegebb őszt tudhattuk magunk mögött 1901 óta. A szeptember mintegy 1,5°C-kal, az október 2,4°C-kal, a november pedig 2°C-kal múlta felül az 1981-2010-es átlagot. Csapadék tekintetében az évszak szárazabb volt az átlagnál. A hónapokat tekintve a szeptember átlag körülinek, míg az október és a november szárazabbnak bizonyult az ilyenkor megszokottnál. Az előbbi esetében a normál 41%-a, míg az utóbbi esetében az 1981-2010-es sokévi átlag 84%-a adódott. Összességében országosan 22%-kal hullott kevesebb csapadék a szokásosnál az ősz során.
Az őszi középhőmérséklet 12-13°C között alakult az ország nagy részén (1. ábra). A Maros-Körös közén és a Duna alsó szakaszán 13-14°C, míg a hegyvidékeken 9-10°C volt a jellemző. Melegebb, 14°C-ot meghaladó középhőmérsékletű területek csak szűk régióban, Budapest és Szeged környékén jelentkeztek. Országos átlagban az ősz középhőmérséklete 12,3°C-nak adódott. Az évszak során a legmelegebb Pitvaros állomáson volt 35,3°C-kal, melyet szeptember 2-án mértünk, a legalacsonyabb hőmérsékletet pedig Zabaron regisztráltuk november 29-én -12,1°C-kal.
1. ábra
A 2018-as ősz középhőmérséklete °C-ban
2. ábra
A 2018-as ősz középhőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
A 2018-as ősz középhőmérséklete az 1981-2010-es átlag felett alakult. Az 1981-2010-es átlagnál alacsonyabb értékek a Duna-Tisza közén és foltokban a Dráva-mentén fordultak elő (2. ábra). A normált leginkább a hegyvidéki területeken, valamint Budapest és Szeged környékén haladta meg a középhőmérséklet, itt helyenként előfordult 2,5°C-nál nagyobb anomália is.
3. ábra
Az országos havi és az évszakos középhőmérséklet eltérése a sokévi (1981-2010-es) átlagtól 2018 őszén (interpolált adatok alapján)
Mindhárom hónap a sokéves átlag felett alakult. A szeptember 1,5°C-kal, a november pedig 2°C-kal volt melegebb az ilyenkor megszokottnál (3. ábra). Az őszi hónapok közül októberben adódott a legnagyobb, 2,4°C-os anomália, és ezzel a 7. legmelegebb októbert tudhattuk magunk mögött. A teljes őszi időszak 2°C-kal meghaladta az ilyenkor szokásos értéket, és ezzel a 2. legmelegebb ősz múlt el 1901 óta.
A hőmérsékleti küszöbnapok száma is egy átlagosnál melegebb őszre utal, országos átlagban 2 hőség napot (normál: 1 nap) és 18 nyári napot (normál: 9 nap) regisztráltunk. A szokásos 1 téli nap 2018 őszén is jelentkezett, míg fagyos napból 7-et jegyeztünk a megszokott 15 helyett.
4. ábra
Az országos őszi középhőmérsékletek 1901 és 2018 között (interpolált adatok alapján)
Az őszi középhőmérsékletek 1901-ig visszanyúló idősorát tekintve az illesztett trendvonal egy melegedés irányába mutató tendenciát mutat (4. ábra), melynek mértéke 0,95°C.
A szeptember a mérések 1901-es kezdete óta a 20. legmelegebb volt. Az októberi középhőmérséklet jóval átlag felett alakult, így a 7. helyre került a legmelegebb hónapok sorában, a november pedig az elmúlt 118 év 24. legmelegebb novembere lett. A három hónap együttes vizsgálata alapján a teljes őszi időszak a kiemelkedő 2. helyre került (I. táblázat).
IdőszakSorszám
szeptember20
október7
november24
ősz2
I. táblázat
A 2018-as ősz és az évszak hónapjainak sorszáma az 1901-től számított legmelegebb időszakok sorában
Az ősz legmelegebb napja szeptember 1-je volt 22,2°C-os országos átlaghőmérséklettel. Az átlagosnál jóval melegebben indult a szeptember (5. ábra), melyet egy hidegfront zárt le, amely mögött hideg levegő áramlott be, és több fokos lehűlést okozott. Az október eleji hidegfront átvonulásoknak köszönhetően az átlagnál alacsonyabb hőmérsékleti értékek adódtak. Ezt követően anticiklon épült ki a Kárpát-medence felett, amely száraz, napsütéses időjárással párosult, így sokkal magasabb hőmérsékleti értékeket mérhettünk országszerte. A vénasszonyok nyarának egy magassági hidegörvény vetett véget egy rövid ideig, megközelítve a sokéves átlaghőmérsékletet, majd ismét kora nyárias idő köszöntött be, 16-18°C-os országos középhőmérsékleti értékeket eredményezve. November első felében átlag feletti hőmérsékleti értékeket jegyeztünk. A hónap közepén egy északkelet felől érkező gyengülő hidegfront és egy délről érkező mediterrán ciklon együttes hatásának köszönhetően átlag alatti értékek jelentkeztek, majd november 20-tól melegebb léghullámok árasztották el a Kárpát-medence térségét az átlagosnál több fokkal magasabb csúcshőmérsékleti értékeket eredményezve. November 27-én egy mediterrán ciklon vonult végig az országon, és ennek köszönhetően fagypont alatti értékeket mértünk. Az ősz leghidegebb napja november 30-a lett, -3,7°C-kal.
5. ábra
A 2018-as ősz napi középhőmérsékleteinek eltérése a sokévi (1981-2010-es) átlagtól (°C)
A következőkben összefoglaljuk, hogyan változott a középhőmérséklet hazánkban 2018 őszén.
Szeptember
Szeptemberben az ország jelentős részén 16 és 17°C közötti középhőmérsékleti értékeket mértünk. Ennél magasabb értékek a Nagykunság és a Maros-Körös közén jelentkeztek. Hűvösebb területek az Északi-középhegység magasabb területein voltak (12-13°C). Szeptemberben sehol nem fordult elő a normálhoz képest alacsonyabb érték. Az Északi-középhegység egyes részein, valamint Szeged környékén adódott az átlagnál magasabb hőmérséklet, a Mátrában helyenként 3°C-kal is meghaladta a középhőmérséklet a sokéves átlagot.
Október
A hónap középhőmérséklete zömmel 13-14°C között alakult hazánk nagy részén, ennél melegebb a Tisza alsó szakaszán volt. Alacsonyabb hőmérsékleti értékek az Északi-középhegység magasabban fekvő részein jelentkeztek, volt ahol a 8°C-ot sem érte el a hőmérséklet. Októberben sehol nem volt az átlagosnál alacsonyabb érték országos átlagban. A normálhoz képest a legmagasabb értékek az Északi-középhegység magasabban fekvő részein, Budapest és Szeged környékén fordultak elő. Az anomália értéke ezeken a helyeken meghaladta a 3°C-ot, a Mártában és a Bükkben pedig 5°C-os pozitív irányú eltérés is adódott. A hónap középhőmérséklete országos átlagban 12,9°C volt, amely 2,4°C-kal haladta meg a sokévi átlagot, és ezzel a 7. legmelegebbnek bizonyult az elmúlt 118 év alatt.
November
A hónap középhőmérséklete 6-7°C között alakult. Hűvösebb körzetek az Északi-középhegység magasabban fekvő részein jelentkeztek foltokban, azonban ezeken a területeken sem csökkent a hőmérséklet 3°C alá. Melegebb területek leginkább az ország déli területein fordultak elő. Az 1981-2010-es normálnál 2°C-kal adódott melegebbnek a november országos átlagban. Nagyobb pozitív irányú eltérés a Duna középső és a Tisza alsó szakaszán volt, azonban Budapest környékén és az Északi-középhegység magasabban fekvő területein az anomália értéke elérte a 3°C-ot is. Átlagos hőmérsékletű területek a Marcal-medence és a Dráva-sík tágabb környezete voltak. Negatív irányú eltérés nem jelentkezett országos átlagban.